Afgedankte groenten en fruit? Studenten Sophie en Xander maken er saus van

28 juni 2022
Beeld:

Go-HvA

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
28 juni 2022

Sophie Eijking en Xander Kleintjes hebben de juryprijs gewonnen bij de Game Changers Awards, een prijsuitreiking voor HvA-studenten die duurzaam doen. Met de start-up Tales sauces maken zij sauzen van groenten en fruit die het nooit tot de klant hebben gehaald.

Wie hart heeft voor de schoonheid van een appel of bloemkool zou er tranen om kunnen laten: de miljoenen tonnen groenten en fruit die jaarlijks niet op ons bord, maar in de verbrandingsoven of vuilnisbelt belanden. In 2021 werd wereldwijd maar liefst 644 miljoen ton groenten en fruit tot afval verklaard, bijna de helft van wat we jaarlijks op aarde telen. 

 

Zonde, want er zijn heel wat mogelijkheden om nieuwe producten te maken van al dat verspilde voedsel. Uit die overtuiging is Tales sauces ontstaan, het start-upbedrijf van studenten Sophie Eijking en Xander Kleintjes. Zij hebben dit bedrijf tijdens de minor Ondernemerschap opgezet, en kregen er afgelopen week de juryprijs voor bij de Game Changers Awards. Dat is een halfjaarlijkse prijsuitreiking van de Green Office HvA voor de meest duurzame initiatieven van studenten.

‘De verspilling van eten is zo ontzettend frustrerend om te zien’

Twee varianten sauzen bieden Sophie en Xander op dit moment aan, beide op basis van tomaat. De milde is met mango en koriander, de ander is pittiger gemaakt met ajuma, gember en limoen. ‘De groenten en het fruit dat in onze sauzen gaat, halen we op bij het bedrijf InStock’, legt Sophie uit. ‘Dat bedrijf heeft het eten van verspilling gered door het op te kopen bij supermarkten als Albert Heijn, waar het anders zou zijn weggegooid. Xander en ik maken er vervolgens met zijn tweetjes saus van.’ Daar zijn nu zo’n 150 flesjes van verkocht. 

 

Tales sauces is dus nog klein, maar hun missie is groot: een tweede leven geven aan al die afgedankte groenten en vruchten. Sophie en Xander weten dat verspilling overal plaatsvindt: bij de boer al, maar ook tijdens het transport naar de havens van Rotterdam bijvoorbeeld, waar lelijke mango’s, over- of niet-rijpe bananen en ander vitaminedragend voedsel om allerlei soorten redenen wordt afgedankt. 

Publieksprijs

Op de vijfde editie van de Game Changers Awards was er de juryprijs, maar ook een top drie van de publieksprijs. Ook deze drie initiatieven werden door de Green Office beloond met een waardecheque voor The School of Life.

 

Nummer 1 van deze publieksprijs was het initiatief MeGa, van studenten Merel van Kempen en Gaia Veling. Zij doen onderzoek naar de duurzame inzetbaarheid van leraren.

Weg met broccoli in de winter

‘Zo’n dertig procent van alle groenten en fruit gaat al tijdens het transport naar de plaats van bestemming verloren’, legt Xander uit. Veel eten haalt dus niet eens de supermarkt of horecaketen: die houden er namelijk strikte standaarden op na waaraan dat eten moet voldoen. In de toekomst willen Sophie en Xander het weggegooide eten daar al onderscheppen, maar dat blijkt nu door allerlei wetgeving nog lastig. Daarom is Instock nu een goede optie om gebruik van te maken.

Beeld: Go-HvA | Sophie Eijking en Xander Kleintjes wonnen de juryprijs

En ligt het eenmaal in de supermarkt of keuken, dan belandt alsnog veel in de prullenbak. Sophie en Xander werken beiden in de keuken van een restaurant en weten hoeveel eten het bord van de gast niet haalt. ‘Dat is zo ontzettend frustrerend om te zien’, weet Xander. ‘Er wordt zo makkelijk met voedsel omgegaan, alsof iedereen op aarde er altijd maar toegang toe heeft. Ik zou het zelf helemaal niet erg vinden als we onszelf weer eens wat vaker nee zouden verkopen. Is er geen broccoli in de winter? Nou, jammer dan!’

 

Ook commercieel interessant

Ook commercieel is de keus om wat tegen verspilling te doen interessant. ‘Absoluut’, weet Xander. ‘Vergeet niet: Nederland is echt een sauzenland. Mensen doen ook echt een hoop interessante dingen met onze sauzen waar we van tevoren niet eens over na hadden gedacht. Mijn broer heeft onze mangosaus laatst in z’n yoghurt gedaan. Tja, dacht ik: wie ben ik om hem te verbieden mijn saus door zijn yoghurt te doen?’

‘Mijn broer heeft de mangosaus laatst in zijn yoghurt gedaan’

Tales sauces moet uiteindelijk uitgroeien tot een groter, succesvoller bedrijf, maar eerst wacht voor Sophie en Xander nog het laatste jaar van hun studie. Met de juryprijs van de Game Changers Awards zijn ze beloond met een waardebon van 650 euro, te besteden aan colleges of andere vormen van onderwijs bij het filosofische cursuscentrum The School of Life.