Julia juicht – ben ik gehackt door Microsoft Authenticator?

15 juni 2022
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Julia Kroonen
Op
15 juni 2022

Vanuit Noord-Brabant gaat Julia Kroonen (21) voor het derde jaar naar de HvA om te studeren. Terug naar de grote stad, na een lange tijd achter de laptop in haar kamer; Julia schrijft het allemaal op. Deze week schrikt ze zich rot: ze is gehackt, nota bene door Microsoft. Toch?

Wat was dit nou weer voor iets raars? Gefrustreerd keek ik naar de aanmeldpagina van mijn HvA-mailbox. Authenticator. Tweestapsverificatie. De woorden stonden ineens op mijn scherm en weigerden te vertrekken. Ik kon mijn mail niet meer in. Was ik gehackt?

 

Juist nu gehackt worden, door deze Microsoft Authenticator, was een groot probleem. Hoewel ik de afgelopen maanden nauwelijks mails had ontvangen, had ik plotseling een sterk vermoeden dat er nu ineens zes waren binnengekomen. Heel belangrijke misschien wel. Ik begon op mijn toetsenbord te rammen in de hoop dat ik dan een toets zou raken die de tweestapsverificatie zou laten verdwijnen. Maar helaas: het werkte niet.

 

Er zat maar één ding op: mijn laptop uit het raam smijten in de hoop dat die crash ervoor zou zorgen dat de hacker uit mijn computer geknald wordt. Ik opende mijn raam en gooide mijn MacBook Pro eruit. Wat bleek: toen ik naar buiten liep en hem oppakte, bleek de hacker mijn computer juist nog meer over te hebben genomen. Er stonden ineens blauwe strepen op mijn scherm en de accu deed niets meer. Een wraakpoging?

‘Ik ben gehackt door Microsoft, of nee, iemand die doet alsof hij Microsoft is’

Gelukkig stond er op de aanmeldingspagina dat je bij problemen de servicedesk ICT Services van de HvA kon bellen. Handig, maar ik geloofde niet dat zo’n groot probleem over de telefoon opgelost kon worden. Nee, er was hier een hardnekkige hacker actief! En dus reisde ik die dikke twee uur maar naar school. Ik had geen keus.

 

‘Wat er nu toch is gebeurd: ik ben gehackt door Microsoft! Of tenminste, iemand die doet alsof hij Microsoft is. Hij is mijn HvA-mail binnengedrongen’, zei ik geshockeerd aan de balie. De ICT’er keek me fronsend aan. ‘Microsoft?’ Zijn volledige naam is Authenticator, zei ik, waarna ik het hele verhaal vertelde. Dat hij ongewenst op mijn scherm verscheen en dat hij eiste dat ik tweestapsverificatie zou installeren. Anders weigerde hij te vertrekken. De ICT’er moest lachen. ‘Haha, dat is geen hacker! Dat is juist een extra beveiliging, zodat je niet gehackt wordt.’ Oh.

 

Hij pakte mijn computer en binnen drie seconden had ik de tweestapsverificatie ingesteld. De ICT’er had helemaal gelijk: de beveiliging van mijn HvA-mail is juist versterkt. Ik kan nu precies zien wie er probeert in te loggen. Thanks, niet-hacker!