Sofia studeert – en zwoegt zich door het laatste blok heen

8 juni 2022
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Sofia Sabbar
Op
8 juni 2022

Dat Sofia Sabbar (25, Pedagogiek) op de HvA studeert is niet vanzelfsprekend. Ze heeft namelijk sinds kort een verblijfsvergunning. Voor HvanA schrijft ze over haar strijd om te mogen leren, en haar ervaringen nu dat eindelijk mag. Deze week over de laatste loodjes van het collegejaar.

Dit studiejaar lijkt wel een zwangerschap: de laatste loodjes wegen het zwaarst. Maar, waarom? Waarom is studeren of gewoonweg tijd maken om te studeren in het laatste blok zo verdomd moeilijk?

 

‘Kijk uit het raam…de lucht is blauw en de zon schijnt. Samen picknicken?’


Het lijkt wel of mijn hele omgeving er alles aan doet om mij uit de studiezalen te lokken. Overal zijn de hamburgers op de barbecues te ruiken, gezelschap te zien in parken en gelach op terrassen te horen. En hebben jullie al de nieuwe stadsstranden in Amsterdam gezien? Ik wil daar zijn.

‘Wie had ooit gedacht dat ik een tekort aan motivatie zou hebben?’

‘Kan je echt niet mee picknicken?’
 
Ik moet de boeken induiken, maar het wordt picknicken en s ’avonds weer tot heel laat met een dekentje op de bank wat studiewerk doen. Mijn motivatie wordt dit blok zwaar op de proef gesteld en ik weet niet hoe ik nog gemotiveerd kan blijven. Wie had ooit gedacht dat ik, vanwege een tekort aan motivatie, moeite zou hebben met het afronden van mijn studiejaar. Nu al zó verwend!
 
Het is overigens wel weer heel geruststellend om te zien dat ik niet de enige ben met een afnemende motivatie in het vierde blok. De eindejaarsvermoeidheid is ook in de collegezalen te zien. Laatst zaten er maar tien studenten in een collegezaal voor 75 man. Mijn medestudenten zijn ook toe aan vakantie en kiezen nu veel sneller voor een festival dan een college. Echt verwend!
 
‘De Rollende Keukens zijn weer in de stad… ga je mee?!!’
 
De laatste deadlines voor de verslagen zijn in aantocht. Ik moet echt de boeken induiken, maar toch sta ik niet veel later in het Westerpark tussen foodtrucks uit allerlei keukens. Send help!
 
‘Soof… Je kan het ook gewoon herkansen hé!’
 
Wat doe jij om de laatste weken van de zwangerschap… euh… ik bedoel blok… de laatste weken van het blok door te komen? Laat het mij alsjeblieft weten!