Sofia studeert - En droomt zichzelf over de grens

25 mei 2022
Beeld:

Daniël Rommens | Sofia Sabbar

Geplaatst door
Sofia Sabbar
Op
25 mei 2022

Dat Sofia Sabbar (25, Pedagogiek) op de HvA studeert is niet vanzelfsprekend. Ze heeft namelijk sinds kort een verblijfsvergunning. Voor HvanA schrijft ze over haar strijd om te mogen leren, en haar ervaringen nu dat eindelijk mag. Dit keer over een primeur, want Sofia kan straks op vakantie, en niet alleen in haar hoofd. 

Rond deze tijd van het jaar fantaseer ik over vakantie. Inmiddels is dat een vaste gewoonte.

 

Ik fantaseer over hoe tof het zou zijn om te reizen, over de opwinding de avond voordat je op reis gaat en het gevoel dat het opstijgen van een vliegtuig je geeft. Vooral dat moment dat de wielen de startbaan loslaten. Je weet wel… net als in de films.

 

Ik fantaseer urenlang over het gevoel van verwondering op het moment dat ik iets onvergelijkelijks ervaar tijdens een reis. Of over het gevoel van opluchting, wanneer ik na lang wachten eindelijk mijn koffer op de bagageband zie.

Ontsnappen naar mijn eigen fantasiewereld hoeft deze zomervakantie niet

Soms, als ik echt goed mijn best doe, lijken mijn fantasieën net echt en voel ik het strandzand tussen mijn tenen en proef ik nieuwe lokale gerechten in mijn mond.

 

Vorige week deed ik alsof ik heerlijk uitgeslapen wakker werd in een hotel aan de andere kant van de wereld. Ik rekte mij uit, sloeg mijn knisperende dekbed open, stapte in mijn – veel te grote – witte hotelslippers en maakte mij klaar voor het ontbijt.

 

Wat voor ontbijt ik had? Croissantjes en verse jus natuurlijk! En na een lange dag vol avontuurlijke activiteiten sprong ik weer in mijn opgemaakte bed.

 

Ja… wanneer het leven vervelend is moet je het zelf leuk maken.

 

‘Soof, is het niet tijd voor een welverdiend herstelmoment?’, hoor ik mijn zusje plots vragen. ‘Soof, wordt het niet tijd om een vakantie te boeken?’, vraagt ze ongeduldig. ‘Ik heb gehoord dat de vliegtickets nu alleen maar nog duurder worden. Soof? Hallo?’ Ik ontwaak uit mijn fantasie.

 

Wij? Een vliegticket boeken? Onze landingsplek verlaten? Ik probeerde het me voor te stellen, maar zelfs mijn fantasie was daar niet rijk genoeg voor.

 

Ontsnappen naar mijn eigen fantasiewereld hoeft deze zomervakantie echter niet. Sinds het krijgen van een verblijfsvergunning is de wereld nu veel groter geworden en de drang om die de ontdekken is GROOT.