Beeldig: welke fan-tas-tische bags dragen studenten bij zich?

17 mei 2022
Beeld:

Irene Schoenmacker

Geplaatst door
Irene Schoenmacker
Op
17 mei 2022

In de nieuwe rubriek Beeldig vangen we het leven op de campus in beelden. Mooie, opvallende of juist lelijke dingen die je dagelijks ziet, maar waar je nooit echt naar kijkt. Deze week zetten we de tas in de schijnwerpers.

Het eerste wat opvalt bij een rondje over de campus is dat alle mannen een zwarte, stoffen rugzak bezitten, en alle vrouwen een zwarte, leren handtas. Praktisch typeert de tas van de gemiddelde HvA-student. Zelfs de laptoptas is populair, en wordt toch ook verrassend vaak gezien aan de hand van een hippe twintiger.

Beeld: Irene Schoenmacker
Beeld: Irene Schoenmacker

Maar door deze donkere waas heen sijpelen af en toe wat kleurrijke exemplaren. Vooral vrouwen kiezen ook nog wel eens voor een linnen tasje, pardon, een tote bag – mét print uiteraard. Zoals eentje van de film Notting Hill, inclusief de welbekende blauwe deur. De drager in kwestie heeft de film al vijftig keer gezien en deze tas behoort tot haar favorieten. Bovendien zijn de tassen groot en dus handig, en kosten ze maar een paar euro per stuk. Ook veel gezien is de HvA x Patta-tas, te koop op de campus en een echt collector’s item.

Beeld: Irene Schoenmacker
Beeld: Irene Schoenmacker
Beeld: Irene Schoenmacker

Maar zoals gezegd is de leren handtas toch wel de gouden favoriet onder vrouwen. Omdat je zo handig bakjes eten kunt stapelen, zegt iemand die aan mealpreppen doet, want in zo’n linnen tasje plakt en lekt dat maar. Of de klassieke Louis Vuitton-tas, die nog een echt exemplaar blijkt ook. Dat zie je aan de initialen van de drager, die het merk er bij de aankoop inzet. Het blijkt zowel een tas als een investering te zijn, want tien jaar terug kostte de tas weliswaar al 550 euro, maar nu kost de tas al bijna 1300 euro.

Beeld: Irene Schoenmacker

In de kantine van het Wibauthuis zweeft tot slot nog een knalgeel exemplaar van het merk Rains langs. Gekocht in Nederland door iemand uit Manchester, want het weer is hier niet te vertrouwen – het ene moment schijnt de zon, de volgende minuut regent het, aldus de drager. En de knalkleur is ook niet toevallig, maar een aanvulling op haar collectie, want die bestaat volledig uit gele dingen: sneakers, rokje, trui, Dr. Martens, kat en nu dus ook een tas.

Beeld: Irene Schoenmacker