Mantelzorgende student heeft meer kans op studievertraging
Ongeveer zes procent van de studenten op de HvA en de Universiteit van Amsterdam (UvA) bood in 2015/2016 mantelzorg aan een zieke naaste, zoals een familielid of partner. Zij lopen een hoger risico op studievertraging en lichamelijke of psychische klachten dan hun studiegenoten.
Dat staat in een onderzoek dat door de UvA, de Vrije Universiteit en het Sociaal en Cultureel Planbureau is uitgevoerd. De studenten die mantelzorg bieden, hebben gemiddeld een lager studiecijfer, een lager studietempo, vergeleken met hun studiegenoten.
Daarnaast melden mantelzorgers vaker langdurige lichamelijke klachten en psychische klachten, zoals angst en depressiviteit. Verder blijkt uit het onderzoek dat onder de mantelzorgers meer vrouwelijke dan mannelijke studenten zijn.
‘Mantelzorgers leveren in feite topsport’
Het onderzoek werd gepresenteerd tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger en baseert zich op de gegevens van ruim 4500 studenten die de studentengezondheidstest van Bureau Studentenartsen van de UvA hebben ingevuld.
Meer herkansingen
De onderzoekers merken op dat de onderwijsinstellingen meer aandacht moeten geven aan studenten die hun studie combineren met een mantelzorgtaak. Ze waarschuwen voor een risico op een burn-out. ‘Het kan dan te laat zijn om in te grijpen, omdat dan al mogelijk schade is opgetreden,’ aldus het rapport.
Vorig jaar al riep HvA-lector Community Care Rick Kwekkeboom hoger onderwijsinstellingen op om te kijken naar extra ondersteuning voor mantelzorgers. Dat kan volgens haar door meer herkansingsmogelijkheden, meer tijd voor opdrachten, soepelere aanwezigheidsplicht en soepelere tentamenregelingen aan te bieden. Die regelingen zijn er wel voor topsportstudenten, maar nog niet voor mantelzorgstudenten, terwijl zij volgens Kwekkeboom ‘in feite ook topsport leveren’.
Folia sprak vorig jaar met drie mantelzorgende studenten van de HvA en de UvA. Lees hun verhalen hier.