Gaat de HvA het Amnesty-manifest tegen seksueel geweld ondertekenen?

16 mei 2022
Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
16 mei 2022

Moet de HvA meer doen om seksueel geweld onder studenten tegen te gaan? Amnesty Nederland vindt van wel en vraagt de hogeschool daarom workshops en bewustwordingscampagnes te lanceren, maar de HvA twijfelt nog hoe haalbaar dat allemaal is.  

Hoe zorg je ervoor dat je bij seks niet over iemands grenzen heengaat? Wat kun je doen als je getuige bent van seksueel overschrijdend gedrag? En bij wie kun je terecht als je zelf slachtoffer bent geworden van zo’n traumatische ervaring?

 

Die vragen moet je niet alleen in de privésfeer stellen, maar juist ook op hogescholen en universiteiten, vinden activisten van Amnesty Nederland. De mensenrechtenorganisatie roept hoger onderwijsinstellingen daarom op haar manifest ‘Let’s talk about Yes’ te ondertekenen.

Seksueel geweld onder studenten

Een op de tien Nederlandse vrouwen wordt tijdens de studententijd verkracht. Dat blijkt uit een onderzoek dat Amnesty Nederland vorig jaar onder zo’n 1000 studenten liet uitvoeren.

 

Slachtoffers kampen vaak met psychische problemen en ondervinden moeite met hun werk en studie, maar weten meestal niet bij wie je daarvoor op de hogeschool of universiteit terechtkunt, concludeert Amnesty verder. 

Zet de HvA haar handtekening onder dit manifest, dan belooft de hogeschool zich te houden aan een aantal actiepunten. Zo vraagt Amnesty de HvA om aan bewustwordingscampagnes te doen, studenten en docenten workshops zoals omstandertrainingen aan te bieden en ervoor te zorgen dat voortaan duidelijker is hoe en waar studenten met seksueel trauma zich op de instelling kunnen melden. Volgens Amnesty weten de meeste studenten dat nu namelijk niet, zoals uit hun eigen onderzoek bleek. 

 

Elf hogescholen en universiteiten hebben het manifest inmiddels ondertekend, maar de HvA zit daar niet bij. ‘We twijfelen namelijk nog aan de haalbaarheid van de punten die Amnesty voorstelt’, zo laat een woordvoerder van de HvA weten. ‘Nu zitten we nog met veel vragen: gaat Amnesty meehelpen met de uitvoering, nadat we hebben ondertekend? En hoe moet het aanbod van workshops er precies uit komen te zien: alleen tijdens de centrale introductieweek, of heel het jaar door? We zouden eerst graag zien hoe instellingen die al getekend hebben dit allemaal in de praktijk brengen.’

 

Slechts een eerste stap

Die houding van de HvA is ‘teleurstellend’, vinden ze bij Asva Studentenvakbond. Dat laat bestuurslid Melissa Bakker weten. ‘De actiepunten in het manifest zijn namelijk al een jaar duidelijk. Als ze nog niet precies helder hebben hoe je daar invulling aan moet geven, dan moet de HvA daarover in gesprek gaan met Amnesty en andere hogescholen. Dit manifest is slechts een eerste stap in het erkennen van de problematiek rondom de sociale veiligheid van studenten. De voorwaarden uit dit manifest zijn essentieel om deze veiligheid te borgen.’

 

Die sociale veiligheid staat bij de hogeschool wel degelijk ‘hoog op de agenda’, maakt de woordvoerder duidelijk. ‘We willen dan ook graag in gesprek met Amnesty, maar het gaat ons om de haalbaarheid. We kunnen geen handtekening zetten onder afspraken die we niet kunnen waarmaken. Zodra we weer in gesprek zijn geweest, zullen we weer een afweging maken.’ Wanneer dat gesprek ervan komt, is zowel de activisten van Amnesty als de HvA nu nog niet duidelijk.