Sofia studeert – Waarom ik tijdens de Ramadan de sociale media mijd

13 april 2022
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Sofia Sabbar
Op
13 april 2022

Dat Sofia Sabbar (25, Pedagogiek) op de HvA studeert is niet vanzelfsprekend. Ze heeft namelijk sinds kort een verblijfsvergunning. Voor HvanA schrijft ze over haar strijd om te mogen leren, en haar ervaringen nu dat eindelijk mag. Deze week over waarom zij tijdens de Ramadan de sociale media even links laat liggen. 

‘Wacht, nog niet eten!’, schreeuwde een meisje in een restaurant tegen haar vriendinnen. De zon was net onder en niemand mocht nog aan het eten komen. Binnen no time werden de telefoons uit de tassen gehaald en van alle hoeken werd het eten vastgelegd. Ondertussen was het eten afgekoeld, maar kennelijk hadden ze nog geen honger. Alle foto’s werden eerst met elkaar gedeeld en vervolgens moesten ze gezamenlijk een filter en hashtag uitkiezen. #RamadanVibes
 
De vastenmaand Ramadan is weer begonnen en dat betekent dat al mijn socialemediakanalen een maand lang vol staan met foto’s van feestelijk gedekte tafels. Maar ik ben dus oprecht benieuwd: voor wie delen we eigenlijk deze foto’s?  En wordt het niet tijd om daar – vooral tijdens de Ramadan – bewuster mee om te gaan?

‘Ik kan mij geen Ramadan herinneren waarbij ik niet een traan heb gelaten’

Ik snap het niet. De essentie van de Ramadan is toch niet dat je jezelf tussen zonsopgang en zonsondergang uithongert om dan vervolgens een feestmaal naar binnen te werken? De essentie is dat je bewuster gaat leven. En wat is dat toch met al die mosliminfluencers en hun Ramadanreclames? Altijd maar die prachtig gedekte tafels en familieleden die het allemaal gezellig met elkaar hebben. Ik word hélémaal gek van dit geïdealiseerde beeld.
 
En dan nu de waarheid: ik kan mij geen Ramadan herinneren waarbij ik niet een traan heb gelaten bij het zien van een feestelijk gedekte tafel. Tijdens de Ramadan en Suikerfeest ligt nou eenmaal de nadruk op het samenzijn en familiegevoel. Maar we vergeten dat deze maand ook behoorlijk eenzaam kan zijn. Aanwezigheid van beide ouders, een echt thuis en gezellige familie op de achtergrond van je Instagram story is niet voor iedereen vanzelfsprekend.
 
Dus, voor mij deze maand even geen sociale media. Ik ben na het Suikerfeest weer terug, wanneer het beeld van een familie weer wat dragelijker wordt.
 
Ramadan Moubarak!