HvA-student werkte als geldezel: nu staat hij acht jaar lang op een zwarte lijst
Het uitlenen van zijn pinpas kwam een HvA-student Finance & Control duur te staan. Zogenoemde geldezels kunnen zware straffen krijgen, zo ondervond ook de student: zijn bankrekening is geblokkeerd en hij staat acht jaar lang op een financiële zwarte lijst.
De student wordt in mei 2021 via Snapchat benaderd door iemand, die vraagt of de student een paar duizend euro voor hem wilde pinnen. Het geld maakt hij over en als dank mag de student bovendien de helft van het gestorte geld houden.
Dat ziet de student, in eerste instantie, wel zitten. Hij verhoogt het limiet van zijn studentenbankrekening, pint in totaal 2.611,36 euro en geeft het, zoals afgesproken, eind mei af aan de man die hem het verzoekje via Snapchat had gestuurd.
De truc om de bankrekening en pinpas van iemand anders te gebruiken om crimineel geld wit te wassen, wordt ook wel money muling genoemd. De personen die hun rekening afstaan voor deze praktijken staan bekend als geldezels. De straffen voor hen zijn niet mis: de maximumstraf is vier jaar cel. Ook kun je maximaal 76.000 euro boete krijgen en kan je bankrekening geblokkeerd worden. Soms zijn geldezels dader en slachtoffer tegelijk: criminelen richtten zich vaak op kwetsbare mensen, bijvoorbeeld iemand met een licht verstandelijke handicap. De consequenties overzien van ‘even’ je pinpas uitlenen, blijkt in het algemeen moeilijk.
Leeggehaalde bankrekening
Maar het geld dat de student had ontvangen, blijkt illegaal te zijn. Het kwam van een rekening van iemand die een advertentie op Marktplaats had geplaatst. Een geïnteresseerde koper stelde voor om de koop via een Tikkie af te handelen en de verkoper ging daarmee akkoord. Dan ziet hij tot zijn schrik dat zijn hele rekening is leeggehaald. De 14.000 euro die erop stond, is over verschillende rekeningen verdeeld, waaronder die van de HvA-student.
De verkoper op Marktplaats doet aangifte, waarna de bank al snel de student op het spoor komt. ABN-Amro blokkeert in juni 2021 zijn rekening en zet zijn naam op een zwarte lijst van financiële instellingen: acht jaar lang kan de student bij geen enkele bank een nieuwe bankrekening openen, of een hypotheek aanvragen.
Hierop stapt de student naar de rechter. Hij is nog maar twintig en acht jaar lang op een zwarte lijst staan is, ook gezien zijn leeftijd, wel erg lang, betoogt zijn advocaat. Een stage of werken in de financiële wereld, een logische stap met zijn opleiding, kan hij nu wel vergeten. Na zijn studie wil de student bovendien een eigen padelbedrijf beginnen op Curaçao. Geld krijgen bij de bank voor dit bedrijf zit er voorlopig niet in.
Acht jaar lang kan de student bij geen enkele bank geen nieuwe rekening openen
Spijt
De student is nooit eerder met de politie in aanraking geweest, stelt de advocaat verder. Op een gegeven moment zou de HvA’er door hebben gehad dat er iets niet klopte met het plan, maar hij werd bedreigd en zo gedwongen het geld te pinnen. De student beseft inmiddels dat hij een grote fout heeft gemaakt en heeft veel spijt. Kan hij niet van de zwarte lijst afgehaald worden, vraagt de advocaat, of kan de termijn in elk geval verkort worden?
Maar de uitspraak van de rechter is spijkerhard. Juist vanwege zijn achtergrond en studie had de student best kunnen weten dat het verzoek via Snapchat niet deugde. De vraag is dan ook of de student überhaupt wel geschikt is voor een baan in de financiële sector, vindt de rechter.
Zijn plannen voor Curaçao liggen nog in de toekomst en zijn nog niet concreet. Bovendien kan de student ook proberen op een andere manier het geld voor zijn bedrijf bij elkaar te krijgen, of een aanvraag doen bij een niet-Nederlandse bank op Curaçao, waar de zwarte lijst niet geldt. Dat hij geen hypotheek kan krijgen voor een huis, is voor deze twintigjarige student nu niet van belang, oordeelt de rechter. De student zou in de toekomst nog eens kunnen vragen of de bank hem dan wel van de zwarte lijst wil halen.