Zitprotest bij ministerie voor meer leenstelselcompensatie

1 april 2022
Beeld:

Emma Buining | Protest in de hal van het ministerie van OCW

Geplaatst door
Redactie Folia
Op
1 april 2022

Enkele tientallen studenten demonstreren vandaag met een zitprotest bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap. Dat melden enkelen van hen op Twitter. Met het zitprotest vragen ze om meer compensatie voor de leenstelselgeneratie.

Emma Buining, voorzitter van Asva Studentenunie, is een van de aanwezige demonstranten bij de actie. Die is georganiseerd door de Landelijke Studentenvakbond (Lsvb) en vakbond FNV Young. Lang mochten ze niet blijven zitten; Buining vertelt dat de sit-in in de hal van het ministerie al na een paar minuten werd afgebroken en dat het protest nu buiten verder gaat.

 

‘We willen antwoord op de vraag waarom er maar zo weinig geld voor studenten en het onderwijs is vrijgemaakt,’ vertelt ze aan de telefoon. ‘Die vraag stellen we nu al een aantal weken, maar we krijgen maar geen antwoord. We gaan hier dus niet weg voordat iemand onze vraag kan beantwoorden.’

Beeld: Emma Buining | Het protest gaat buiten verder

1.400 euro

Het huidige kabinet wil de basisbeurs, die in 2015 werd afgeschaft, weer invoeren. Veel studenten die de afgelopen jaren studeerden hebben daardoor het gevoel dat ze deel uitmaken van een pechgeneratie: zij kregen die beurs namelijk niet. 

 

Vorige week maakte het kabinet de bedragen bekend waarmee de pechgeneratie gecompenseerd wordt. Studenten die onder het leenstelsel vielen krijgen 359 euro per gestudeerd jaar, oplopend tot een bedrag van maximaal 1.400 euro. Dat is ongeveer 10 procent van het bedrag waarop zij recht zouden hebben gehad als ze vier jaar lang een basisbeurs hadden gekregen.