‘Platte poen-cao’ voor hbo compenseert hoge inflatie: 4 procent meer loon

25 maart 2022
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
25 maart 2022

De Vereniging Hogescholen (VH) en de vakbonden in het onderwijs hebben een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao. Medewerkers in het hoger beroepsonderwijs krijgen per juni 2022 een salarisverhoging van 4 procent en daarnaast een eenmalige uitkering van 600 euro.

Het akkoord tussen de werkgevers en werknemers moet vooral een antwoord geven op de hoge inflatie. Andere onderweren, zoals het verder uitwerken van eerdere afspraken over de werkdruk en vitaliteit van medewerkers, zijn doorgeschoven naar een volgende cao. ‘Dit akkoord geeft ons de ruimte om binnen de vereniging verder te praten over de cao van de toekomst’, zegt VH-voorzitter Maurice Limmen.

 

Onderhandelaar Renilde van Driel (vakbond CNV): ‘De cao-partijen kwamen gezamenlijk tot de conclusie dat besluitvorming op deze onderwerpen nog niet mogelijk is. Een platte poen-cao afsluiten kon wel snel, en merken de medewerkers dus ook snel in hun portemonnee.’

 

Het principeakkoord wordt nu voorgelegd aan de leden van de vakbonden en de werkgeversorganisatie. Als die instemmen geldt de nieuwe cao voor een jaar, vanaf 1 april 2022.