Minister aan hoger onderwijs: ‘Werk niet samen met Russische universiteiten’

4 maart 2022
Beeld:

Martijn Beekman, Rijksoverheid

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
4 maart 2022

Minster Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap) heeft hogescholen en universiteiten gevraagd om voorlopig niet samen te werken met universiteiten in Rusland en Belarus.

Vanwege de oorlog in Oekraïne vraagt Dijkgraaf het Nederlandse hoger onderwijs om huidige samenwerkingen met partnerinstellingen in Rusland en Belarus te ‘bevriezen’ en geen nieuwe samenwerkingen aan te gaan.Het aangaan van dat soort samenwerkingen maakt het, onder andere, gemakkelijker voor studenten om op uitwisseling te gaan naar het buitenland.

 

De HvA meldt op haar website een samenwerking te hebben met de Plekhanov Russian University of Economics in Moskou. Bij navraag meldt een woordvoerder echter dat die samenwerking al verlopen is. ‘Tot nu toe is het nog niet tot een verlenging gekomen en worden er geen gesprekken over gevoerd’, aldus de woordvoerder. Er zijn dan ook geen HvA’ers in Rusland in het kader van studie of werk.

 

Cyberveiligheid
Minister Dijkgraaf doet ook een oproep om extra op te letten met cyber- en kennisveiligheid. De laatste dagen zijn er verschillende berichten over activiteiten van Russische hackgroepen. Zo zouden internetrouters van particulieren en kleine bedrijven overgenomen zijn door Russische hackers, om zo een groot aanvalsnetwerk op te zetten.

 

Tot slot vraagt de minister om ‘goede informele contacten tussen studenten en onderzoekers in de Russische Federatie en Belarus te blijven onderhouden’. Deze contacten vormen volgens hem op een later moment ‘de basis om de onderwijs- en wetenschappelijke betrekkingen weer te normaliseren’.