Bewoners Startblok Riekerhaven in huurstaking na stormschade

22 februari 2022
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
22 februari 2022

De bewoners van Startblok Riekerhaven, een wooncomplex voor jongeren en statushouders, weigeren om nog langer huur te betalen aan woningcorporatie De Key. Vrijdag kwam het dak van hun complex los tijdens de zware storm Eunice. Dat is volgens de bewoners het gevolg van slecht onderhoud.

Studentenhuisvester De Key zou volgens de boze bewoners het dak onvolledig hebben gerepareerd nadat het in 2020 en 2021 al twee keer losgewaaid was. Twee daken lieten afgelopen vrijdag weer los tijdens de storm en een van de woningen werd zelfs doorboord door een losgekomen dakdeel. De beelden van de ravage waren landelijk nieuws. 

 

De bewoners melden dat de wooncorporatie zelf niets communiceerde en bovendien onbereikbaar was tijdens de ravage. Zo stonden ze naar eigen zeggen twee uur in de wacht voor het noodnummer van De Key, waarna ze uiteindelijk de brandweer belden. Die sloot de elektriciteit voor beide gebouwen af.

‘Omdat woningcorporatie De Key niets met ons communiceerde schakelden we zelf de brandweer in, die het gebouw als onveilig beoordeelde. Hierop moesten we zelf op zoek naar noodopvang’, schrijven de bewoners in een bericht. ‘Storm Franklin zorgde vervolgens voor ernstige lekkages: de regen stroomde eerst langs de muren, later kwam het ook via de vloer omhoog.’

Wij betalen geen huur meer totdat De Key het hele Startblok leefbaar en veilig maakt.

De bewoners hebben nu een huurstaking afgekondigd. ‘Wij betalen geen huur meer totdat De Key het hele Startblok leefbaar en veilig maakt. Samen kunnen we De Key dwingen om de jarenlange onderhoudsachterstand in te halen die deze levensbedreigende situatie heeft gecreëerd.’

 

Hun lijst met eisen gaat verder dan alleen het repareren van de stormschade en het regelen van vervangende woonruimte voor de onleefbare woningen. Aan de constructie van Riekerhaven twijfelen de bewoners al jaren, daarom willen ze dat een onafhankelijke bouwkundige de veiligheid van de woningen gaat beoordelen en eisen ze een volledig nieuw dak. Daarnaast moet De Key volgens de studenten beter communiceren en zich voortaan aan de afspraken voor onderhoud en veiligheid houden. De Key moet dus ook wat aan al het ongedierte in het complex doen, of bijvoorbeeld kapotte deuren vervangen.

 

Reactie De Key

Een woordvoerder van De Key zegt dat er eigenlijk al dakreparaties op de planning stonden, maar dat de storm hen voor was. ‘Ja, we waren al van plan het dak te gaan repareren, nadat we eerder een inspectie van het pand hadden laten doen. Die reparaties stonden precies gepland voor komende week. Net na de storm dus, dat is wel bijzonder zuur.’ 

 

Aan het herstel van de schade wordt nu ‘met man en macht gewerkt, zodat de studenten weer veilig naar huis kunnen.’ Maar of er straks ook een volledig ander dak komt, zoals de bewoners eisen, of een bouwkundige die de veiligheid van het pand beoordeelt? ‘Dat weten we nu nog niet, want we horen nu pas voor het eerst van deze staking via de media. We gaan graag in gesprek met de bewoners en willen zelf goed bekijken of we ons kunnen vinden in alle eisen.’ De bewoners verblijven nu in hotels, De Key hoopt dat zij donderdag weer in hun woningen kunnen.

 

De stakende bewoners hebben De Key in hun oproep in ieder geval al uitgenodigd voor een gesprek. Daarin moet een deadline worden afgesproken voor het repareren van de schade en het nakomen van de eisen.