HvA maakt documentaire over coronatijd, een film vol ‘herkenbare’ verhalen

26 januari 2022
Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
26 januari 2022

De HvA-documentaire Achter de Schermen is nu online te bekijken. In de film vertellen zeven studenten, docenten en medewerkers over hun ervaringen in coronatijd.

Tegen het eind van de film moeten de meeste bezoekers van de première in het Wibauthuis toch nog even lachen. We zien een komische scene, waarin een ICT-docent ter ere van de afsluiting van het collegejaar vanuit huis moet ‘inloggen’ op de zomerborrel. Speciaal voor de gelegenheid heeft de faculteit een virtuele versie van het Griekse vakantieoord Santorini gecreëerd, waar hij en zijn collega’s als profielplaatjes het online zwembad inplonzen. Het is een dappere poging om wat van een schrale situatie te maken en een van de weinige momenten in de vijftig minuten durende documentaire dat we éventjes kunnen lachen om het onderwerp: onderwijs in coronatijd.

 

Bekijk de documentaire hier. (De tekst loopt door onder de video.)

De HvA-documentaire Achter de Schermen biedt dus ruimte voor een lach, maar toont vooral hoe ontzettend klaar iedereen vorig jaar al met de crisis was. De film is in juni 2021 opgenomen en gaat over ieders worsteling met het onderwijs in lockdowntijd. Denk aan de student met de slechte Zoom-verbinding, die het contact met medestudenten mist. De docent die niet kan zien of zijn cameraloze studenten de stof wel begrijpen. Statushouders die de taal niet goed kunnen leren, omdat er niemand is om die mee te spreken. En natuurlijk de pandbeheerder die, begeleid door trieste pianomuziek op de achtergrond, door de lege gebouwen van de HvA loopt, niemand tegenkomt, en zegt: ‘De ziel is uit het gebouw. Dat doet pijn.’

Beeld: Bram Hof | Regisseur Hannah van Tassel na de première

Veel HvA’ers zullen zich in die worsteling herkennen. Dat zei rector Geleyn Meijer na afloop van de première: het is een documentaire geworden waarmee iedere HvA’er zich kan identificeren, een film die ‘raakt’. Zelf was hij begin vorig jaar met het plan voor deze documentaire gekomen. Het idee daarachter, zei hij, was dat we dan iets zouden overhouden aan deze tijd. Dat we niet zouden vergeten hoe het was, om HvA’er te zijn in coronatijd.

 

Regisseur Hannah van Tassel werd voor die opdracht gestrikt. Zij liet zeven studenten, docenten en medewerkers hun verhaal doen. Die geven een aardig beeld van hoe het grootste deel van 50.000 HvA’ers zich tegen het eind van de derde golf moet hebben gevoeld. Zo zegt een student over zijn geïsoleerde bestaan: ‘Het is alsof je in een glazen kooi leeft. Mijn slaapkamer is mijn studeerkamer geworden. En mijn woonkamer. En m’n hobbyhok.’

 

Studeren is niet alleen maar leren, maar ook ontmoeten. Dat maakt de documentaire wel duidelijk. Als we dan ook iets van de film kunnen leren, dan is het wel dat ‘iedereen elkaar flink heeft gemist’, zoals regisseur Van Tassel het na de première zelf verwoordde. Ook wel fijn dus dat het hoger onderwijs sinds kort weer open is, anders was de film nu vooral een pijnlijke spiegel geweest.

 

Het kan zijn dat sommigen de film liever willen bekijken zodra de coronapandemie lang en breed voorbij is. Nu zit de kans er namelijk in dat de film té herkenbaar is en juist vooral coronamoeheid wekt. Voor wie daar minder last van heeft, is Achter de Schermen: verhalen van de HvA in coronatijd vanaf begin februari online te zien. Wil je de documentaire liever op TV bekijken, dan kan dat ook: tussen 7 en 11 februari zenden ze hem uit op AT5.