Louise ter Kuile wordt interim-directeur van modeschool Amfi

11 januari 2022
Beeld:

Daniël Rommens | Een modeshow met werk van Amfi-studenten (archiefbeeld)

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
11 januari 2022

Louise ter Kuile is aangesteld als interim-manager van mode-instituut Amfi. Haar benoeming volgt kort op het vertrek van Dirk Reynders als directeur van de modeschool. Amfi kreeg in het afgelopen jaar veel kritiek vanwege een onveilige cultuur.

Louise ter Kuile krijgt van de HvA de opdracht om de onveilige school- en werkcultuur op de modeschool aan te pakken, naast het bewaken van de ‘continuïteit en de kwaliteit van het onderwijs’. Ter Kuile heeft ruime ervaring als interim-manager: ook in de culturele sector, onder andere bij de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en het Groninger Museum.

 

Rapport
De HvA nam vorige zomer de conclusies en aanbevelingen over van een zeer kritisch onderzoeksrapport van bureau Bezemer & Schubad, waarin gesteld werd dat op Amfi ‘alle normen in ernstige mate’ werden overschreden.

Beeld: LinkedIn | Louise ter Kuile

Na het kritische rapport begonnen scheidend directeur Dirk Reynders en faculteitsdecaan Frank Kresin (DMCI) met het werken naar een veiliger Amfi, iets waar de directeur toen met vertrouwen naar uitkeek. In een brief aan Amfi-medewerkers liet hij maandag echter weten zichzelf niet als de aangewezen persoon te zien voor het doorzetten van die veranderingen.

 

‘Ik merk dat mijn persoonlijke drijfveren en kwaliteiten vooral liggen bij de inhoudelijke aspecten van onderwijs, onderzoek en mode. Om die reden ben ik destijds naar het prachtige mode-instituut Amfi gekomen. Maar er is nu echt iets anders nodig’, schreef Reynders in die brief.

 

Kresin zegt het besluit van Reynders te respecteren. ‘Dirk heeft zich met ziel en zaligheid ingezet voor Amfi en hij heeft veel voor zijn kiezen gekregen. Om te beginnen de coronacrisis, wat echt een groot obstakel is voor een praktijkgericht instituut als Amfi. Daarna natuurlijk de kritiek naar aanleiding van de reactie op de Black Lives Matter-protesten en later de kritiek en het onderzoek naar de schoolcultuur.’

 

Lange adem
Volgens Kresin heeft Reynders veel persoonlijke kritiek gekregen. Onterecht, vindt de decaan: ‘De kritiek op Amfi gaat over iets dat speelde in een periode van zeker tien jaar, een tijd waarin maar liefst vijf verschillende mensen de leiding hebben gehad. Ik heb graag met Dirk samengewerkt.’

Reynders kwam in het kerstreces zelf tot de conclusie dat Amfi iemand anders nodig heeft om die schoolcultuur aan te pakken. ‘Dit gaat over management en een heel lange adem’, vult Frank Kresin aan. Hij wilde snel een tijdelijke vervanger voor Reynders en besloot daarom om Ter Kuile meteen aan te stellen. ‘Er mag nu geen gat vallen terwijl er juist tijd en aandacht nodig is voor de studenten en medewerkers.’

 

Kresin zegt in de komende periode samen met de mensen van Amfi op zoek te gaan naar een vaste opvolger voor Reynders, die zelf overigens niet uitsluit dat hij in een andere rol bij de modeschool blijft werken. Ter Kuile begint per direct met haar nieuwe baan.