Ook na kerstvakantie nog geen fysiek onderwijs voor studenten

3 januari 2022
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
3 januari 2022

Waar kinderen vanaf volgende week weer ‘gewoon’ naar school kunnen, blijft het hoger onderwijs voorlopig gesloten. Dat heeft het demissionair kabinet vandaag in een persconferentie bekendgemaakt. 

Slecht nieuws voor studenten die weer fysiek onderwijs willen: de sluiting van het hoger onderwijs wordt voorlopig verlengd. Scholieren mogen vanaf 10 januari weer naar school, studenten moeten het voorlopig doen met onderwijs achter de laptop. Op 14 januari bekijkt het kabinet of fysiek onderwijs ook weer voor studenten mogelijk wordt.

 

Met het openen van het basis- en voortgezet onderwijs neemt het kabinet ‘een bewust risico, voor de ontwikkeling van kinderen’, aldus demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in de persconferentie. Maar voor studenten wordt dit risico dus niet genomen, op advies van het Outbreak Management Team (OMT). De besmettingsgraad zou onder jongeren momenteel hoger liggen dan onder kinderen. 

‘Het zou niet moeten gaan over de vraag of het hoger onderwijs open kan, maar hoe we het openhouden’

‘Dit is een flinke domper’, zo laat het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) in een tweet weten. ‘Het zou niet moeten gaan over de vraag of het hoger onderwijs open kan, maar hoe we het openhouden.’ De Vereniging Hogescholen heeft meer begrip voor de maatregel. ‘Maar het is een tegenvaller voor hbo-studenten dat ze weer onderwijs op afstand moeten volgen de komende tijd. We maken ons zorgen over de ingrijpende gevolgen voor jongere generaties’, laat voorzitter Maurice Limmen weten.  

 

Over anderhalve week moet volgens het kabinet meer duidelijk zijn over de verwachte omikrongolf. Dan wordt weer een nieuwe afweging gemaakt.