Hoger onderwijs opnieuw dicht, wel tentamens en praktijklessen

18 december 2021
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
18 december 2021

Het hoger onderwijs gaat vanaf maandag opnieuw dicht. Vanaf zondag geldt in Nederland een harde lockdown vanwege de nieuwe omikronvariant van het coronavirus. Praktijklessen en tentamens kunnen wel doorgaan.

De sluiting van het onderwijs geldt in elk geval tot en met 9 januari. Tot die tijd moet de HvA de campussen weer grotendeels sluiten: colleges worden weer online gegeven. De sluiting geldt ook voor universiteiten, middelbaar beroepsonderwijs en voortgezet onderwijs. Basisscholen hadden al vervroegd kerstvakantie gekregen. Op 3 januari wordt bekeken of het onderwijs na de kerstvakantie weer open kan.

 

‘Nederland gaat nog een keer op slot’, zei demissionair premier Mark Rutte tijdens een extra persconferentie. ‘We moeten nu ingrijpen om een vijfde golf met de omikronvariant van het virus voor te blijven.’ In Amsterdam verspreidt de omikronvariant zich volgens het Outbreak Management Team (OMT) snel en vaccinaties lijken minder bescherming te bieden dan tegen de nu nog dominante deltavariant.

‘We moeten ingrijpen om een vijfde golf voor te blijven’

Mentale gezondheid
Het is opvallend dat opnieuw besloten is om het onderwijs te sluiten, ondanks de belofte van demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap) dat scholen niet meer dicht zouden gaan als de ziekenhuisopnames zouden stijgen. Volgens de minister is de eerdere sluiting van het onderwijs slecht geweest voor de mentale gezondheid van studenten en leerlingen.

 

De HvA geeft in een reactie aan dat er studieplekken beschikbaar worden gesteld voor studenten, die niet thuis kunnen studeren. Die plekken kunnen gereserveerd worden via het online systeem dat voorheen ook werd gebruikt. ‘Als het te druk wordt kan het zijn dat kwetsbare studenten voorrang krijgen,’ zegt een woordvoerder van de hogeschool.

 

Voor het praktijkonderwijs moet per opleiding worden bekeken wat er wel en niet op de campus kan plaatsvinden. Voor medewerkers geldt dat ze in principe thuiswerken, tenzij tentamens of praktijkonderwijs vereist dat ze op de campus zijn. Voor onderzoekers die afhankelijk zijn van faciliteiten van de HvA is het ook mogelijk om op locatie te werken.

 

De harde lockdown geldt in elk geval tot en met 14 januari, een week langer – vooralsnog – dus dan de sluiting van het onderwijs. Het kabinet vraagt onderwijsinstellingen om zich ook voor na 9 januari voor te bereiden op het geven van onderwijs op afstand.

 

Dit bericht is om 21.20 uur aangevuld.