Handhavers mondkapjesplicht op HvA uitgescholden en bedreigd

8 december 2021
Beeld:

HvanA | De ingang van het Wibauthuis tijdens de vorige lockdown

Geplaatst door
Marloes van de Wakker
Op
8 december 2021

Niet iedereen blijkt zich opnieuw te willen houden aan de mondkapjesplicht in de HvA-gebouwen. Handhavers hebben de afgelopen weken steeds vaker te maken met discussies en agressief gedrag. ‘Er wordt zelfs gescholden en gedreigd.’

‘Mensen zijn coronamoe en uiten dit naar de beveiligers’, is de conclusie van Jeroen Frieser, hoofd beveiliging van de HvA en UvA. ‘En dat terwijl zij enkel de boodschappers zijn van regels die door de overheid zijn opgelegd.’

 

Confrontaties
Sinds de komst van de coronamaatregelen zijn er extra handhavers ingezet in de gebouwen van de HvA. Bij de entrees en in de wandelgangen spreken zij studenten en medewerkers erop aan als ze hun mondkapje niet, of op de verkeerde manier dragen. Vanaf het begin leverde dit al kleine discussies op.

 

Met de komst van een nieuwe lockdown twee weken geleden, werden deze confrontaties steeds persoonlijker en heftiger. ‘Mensen die de maatregelen onzin vinden gaan graag in discussie en dat escaleert soms snel. Er wordt zelfs gescholden en gedreigd’, aldus Frieser.

‘Als een student zich na meerdere waarschuwingen nog misdraagt, kan die geschorst worden’

De beveiliging spreekt over een ‘behoorlijk aantal’ meldingen. Als het gedrag te erg uit de hand loopt, wordt de naam van de student doorgegeven aan de betreffende faculteit. Dit mag, omdat in het huisregelement van de HvA staat dat je je met je studentenpas moet kunnen legitimeren in de gebouwen.

 

In gesprek
De Faculteit Maatschappij & Recht kreeg eerder zo’n bericht binnen en nodigde de student daarop uit voor een gesprek. ‘Tijdens dit gesprek benoemen we dat we zulk grof taalgebruik niet willen horen op de HvA. Daarnaast willen we de student ervan doordringen dat een mondkapje dragen nu eenmaal nodig is. We moeten ons allemaal aan de regels houden om het onderwijs zo lang mogelijk open te houden’, vertelt directeur bedrijfsvoering Sander Nieuwland.

 

Misdraagt een student zich na meerdere waarschuwingen nog steeds? Dan kan die geschorst worden. ‘Gelukkig is het zover nog niet gekomen’, zegt Nieuwland. De HvA deed op aandringen van facility services een oproep aan studenten en medewerkers om zich netjes te gedragen tegen de handhavers. ‘Het is belangrijk dat ook zij veilig en prettig hun werk kunnen doen’, aldus Frieser.