De nominaties zijn bekend: wie wordt HvA’er van het Jaar?

3 december 2021
Beeld:

Tim van den Broek

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
3 december 2021

Een student of medewerker die iets bijzonders heeft bereikt, zich heeft uitgesproken wanneer anderen dat niet deden, een voorbeeld is geworden of simpelweg uitblinkt in wat-ie doet. Ook dit jaar kiest HvanA weer de HvA’er van het Jaar. Dit zijn de genomineerden.

In de week voor de kerstvakantie kiezen we uit vijf genomineerden een HvA’er van het Jaar. Na een jaar pauze vanwege het vele thuiswerken en -studeren, vinden we het weer tijd om vijf uitblinkers – en een in het bijzonder – in het zonnetje te zetten.

 

Met de huidige coronamaatregelen ziet het ernaar uit dat de gebruikelijke liveshow in Café Fest er niet in zit. Maar de speciale podcast die je van ons gewend bent maken we gewoon. Wie maken er kans op de prijs? Hier zijn ze, in willekeurige volgorde.

 

Marjolijn Kaak

De directeur Studentenzaken zet zich al jaren in voor ongedocumenteerde jongeren die een studie willen volgen aan de HvA. Doordat zij geen verblijfsvergunning hebben, kunnen zij zich niet via de gebruikelijke weg inschrijven. Kaak verdiept zich elk jaar weer in de randen van de wet, op zoek naar mogelijkheden om ze alsnog te kunnen laten studeren.  

Beeld: Tim van den Broek | Bowi Jong werd in 2019 als laatste tot HvA’er van het Jaar gekroond. De traditie heeft een jaartje stilgelegen vanwege de coronapandemie.

Saskia Stoker
Deze docent-onderzoeker zou je het gezicht kunnen noemen van de strijd voor gelijkheid op de HvA. Opvallend is dat haar activisme regelmatig leidt tot concrete resultaten, zoals het organiseren van de expositie #Myowngender. Ook speelde ze een rol bij de recente naamsverandering van het nieuwe techniekgebouw, eerder bekend als Conradhuis. Stoker is dan ook genomineerd voor de Joke Smit Aanmoedigingsprijs, die door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap wordt uitgereikt aan organisaties of personen die zich inzetten voor vrouwenemancipatie.

 

Lisette Klok en de bezorgde wetenschappers

Een bedrag van 15 miljard euro: zoveel investeerde pensioenfonds ABP vorig jaar in fossiele brandstoffen. Maar dat stopt nu. Het fonds heeft aangegeven haar geld terug te trekken uit die industrie. Een gevolg van onder meer de druk die er vanuit scholen, de gemeente en klimaatactivisten op het ABP werd gezet. Onderzoekers Lisette Klok en vier andere wetenschappersLoek Spitz (docent-onderzoeker pabo), Jeroen Kluck (lector water in en om de stad), Reint Jan Renes (lector psychologie voor een duurzame stad), Laura Kleerekoper (docent-onderzoeker klimaatbestendige stad) hebben daar volop aan bijgedragen. Eerst met een opinie op HvanA en een podcast waarin Klok met het ABP in gesprek ging. Later ook door in gesprek te gaan met het hogeschoolbestuur van de HvA om als grote werkgever een schoner beleid van het pensioenfonds te eisen.

Sofia Sabbar

Dat Sofia eerstejaarsstudent is op de HvA is alles behalve vanzelfsprekend. Tot voor kort was ze namelijk ongedocumenteerd. Haar hele jeugd bracht ze door zonder verblijfsvergunning. Kinderen met deze status hebben in Nederland tot hun achttiende recht op onderwijs, daarna vervalt dat. Na een lange strijd kreeg Sofia alsnog een verblijfsvergunning, waardoor haar intense wens om te studeren alsnog uitkwam. Sofia is ook columnist voor HvanA. Door haar dankbare en tegelijkertijd kritische blik op de HvA en de samenleving schrijft ze teksten die niet alleen rechtstreeks je hart ingaan, maar ook dienen als confronterende spiegel. 

 

De klokkenluiders van Amfi 

Racisme, seksisme en een ongezond harde en onveilige werk- en studeercultuur. Het afgelopen jaar spraken studenten en medewerkers zich uit over hun nare en soms zelfs traumatische ervaringen op Amfi, de modeschool van de HvA. Er werd onderzoek gedaan naar de misstanden en de conclusies waren helder: Amfi heeft een gigantische cultuuromslag nodig. Daar wordt nu aan gewerkt. Dat was waarschijnlijk niet gebeurd zonder de persoonlijke verhalen van studenten en medewerkers, de mensen die durfden te spreken.