HvA en UvA niet langer de snelsten in Vondelpark

22 januari 2018
Beeld:

Sebastiaan van de Water

Geplaatst door
Sebastiaan van de Water
Op
22 januari 2018

Het hardloopteam met atleten van HvA en UvA is al jaren een voorbeeld van hoe hogeschool en universiteit prima samenwerken. Bij de jaarlijkse Vondelparkloop verdedigden ze zondag hun titel. Het werd slalommen tussen kinderwagens en toeristen door. 

Driehonderd hardlopers staan stil in het startvak. Al is ‘stil’ niet echt het juiste woord. De meeste lopers schudden voortdurend hun benen los, of rekken hun spieren, of veren op hun tenen. Eigenlijk vragen ze met z’n allen, zonder woorden: wanneer gaat die verdomde zoemer nou af?

 

Om 11 uur klinkt het verlossende geluid. De meute spurt weg. De ruim veertig meehollende studenten en medewerkers van HvA en UvA zijn te herkennen aan hun neongele tricots.

‘Ik botste nog bijna tegen een man met kinderwagen op’

De snelste onder de geelhemden, zo verwacht iedereen, is UvA-student Joep Harmsen (25, master redacteur/editor). Joep heeft nooit eerder meegedaan aan de Vondelparkloop, een race die enig aanpassingsvermogen vraagt. De organisatie heeft traditioneel grote moeite om alle toeristenkaravaans en recreatieve hardlopers duidelijk te maken dat wedstrijdlopers vandaag voorrang hebben.

 

Derde loper van de dag
Joep klaagt echter niet, als hij 34:47 minuten na het startsein weer over de finish sprint, als derde loper van de dag. ‘Ik heb alleen op het eind moeten slalommen. Botste nog bijna tegen een paniekerige man op die met zijn kinderwagen probeerde over te steken. Maar dat was niet erg. Ik vond het een leuke tien-kilometerrace. Mooi weer ook.’

Beeld: Beeld: Sebastiaan van de Water | Hardloopliefhebber Paul Koopman tijdens de Vondelparkloop.

Nog geen vijf minuten later arriveert een opvallende verschijning op het finishterrein. Een man met blond haar, een stoere tred, en het woord PAUL op zijn shirt. Zo heet hij namelijk. Het is Paul Koopman, al tientallen jaren verbonden aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de universiteit.

 

Teamklassement
‘Het ging geweldig! Ik heb 39:10 gelopen, een persoonlijk record. Het was echt genieten vandaag, met die zon. En we hebben ook het teamklassement weer gewonnen.’

 

Die uitspraak is voorbarig. Uiteindelijk moet het UvA/HvA-team genoegen nemen met een derde plek, achter de teams van Loopwijzer en MIcompany. Maar dat kan het enthousiasme van Koopman niet temperen.

Hij draait zich om. ‘Zie je dit?’ Achterop zijn shirt prijkt nog een tekst. ‘Positive Power,’ staat er. ’Van hardlopen krijg je positieve energie. Daar geloof ik heilig in. We moeten allemaal gaan lopen,’ zegt Paul. ‘Ik ben 56, en ren elk jaar weer sneller. Onlangs heb ik nog mijn PR verbeterd bij de marathon van New York.’

 

200 kilometer per maand
Paul schrijft zijn succes niet toe aan een shortcut of lifehack, heeft het niet over probiotische drankjes of microdoseringen LSD. ‘Je moet gewoon veel lopen. In de winter ongeveer 200 kilometer per maand. In de zomer schroef ik het zelfs op naar 300 km. Heerlijk!’


Dat is goed nieuws voor HvA en UvA: de besturen zijn dan uit elkaar, Paul Koopman zorgt er hoogstpersoonlijk voor dat het UvA/HvA-hardloopteam waarschijnlijk nog wel tien jaar stand houdt.