Sofia Studeert – Luisteren doe je met je hart

10 november 2021
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Sofia Sabbar
Op
10 november 2021

Dat Sofia Sabbar (25, Pedagogiek) op de HvA studeert is niet vanzelfsprekend. Ze heeft namelijk sinds kort een verblijfsvergunning. Voor HvanA schrijft ze over haar strijd om te mogen leren, en haar ervaringen nu dat eindelijk mag. Deze week neemt ze het op voor haar docent.

Ik zag het gelijk aan de gespannen lichaamstaal van mijn docent. De manier waarop hij de zaal binnenkwam, hoe hij stond en bewoog, was anders dan normaal.


Hij frummelde eerst een paar keer nerveus aan zijn notitieblaadjes en beloofde ons voordat het college begon niet af te dwalen. ‘Het is echt moeilijk, man. Maar ik doe mijn best’, bekende hij met een zenuwachtige glimlach.


Er zijn van die leraren die je nooit vergeet. Zoals deze docent Pedagogiek – overigens ook psycholoog, onderzoeker en promovendus – die door studenten gewoon Emran wordt genoemd.

Beeld: Daniël Rommens

Zijn talent: vroege hoorcolleges transformeren tot een avond Carré. De verhalen over de avonden in de snackbar met zijn beste vrienden, vertelt hij zoals verhalenverteller en verbinder Nasrdin Dchar dat kan.


Emran is een extreem gepassioneerde docent die in het weekend álle inhoudelijke vragen beantwoordt, extra colleges organiseert én oefententamens aanbiedt. Een leraar met ongekende aandacht en liefde voor zijn studenten en het vak psychologie.


Ontgoocheld moest ik de afgelopen weken toekijken hoe een unieke HvA’er geleidelijk dreigde te veranderen in een saaie en eentonige docent. Na het ontvangen van anonieme feedback van zijn studenten, was de boodschap voor hem helder. “In het vervolg alleen tentamenstof bespreken en het liefst zonder Marokkaans accent”, zo deelde hij in een college. Het ging om serieuze feedback van een toekomstig pedagoog. Denkt die nu echt dat hij alleen voor de gezelligheid verhalen over zijn beste vriend Mo deelt? 

In het Nederlands onderwijssysteem is alleen het halen van je studiepunten wat écht telt

Mijn medestudenten hebben geen tijd voor informatie die niet relevant is voor de toetsing. ‘Moeten we dit nou wel of niet weten voor het tentamen?’, hoor je vanuit de collegebanken, want in het Nederlands onderwijssysteem is alleen het halen van je studiepunten wat écht telt. Is het niet zonde om je daarop blind te staren? 


Na meerdere pogingen om ‘niet af te dwalen’ gaf Emran het op. ‘Weet je, ik ga tóch een verhaal vertellen’, beëindigde hij zijn kleurloze act. ‘Sommigen noemen dit afdwalen, maar voor mij is dat het niet. Ik hoop dat jullie harten willen luisteren naar mijn woorden.’ In de collegezaal was het stil.


Zijn woorden en aanwezigheid op de HvA, hebben in mijn beleving een veel diepere boodschap. Een betekenis waar je alleen achter komt als je met je hart luistert.


Waar kan ik Emran Riffi Acharki opgeven voor docent van het jaar?