Wat beweegt HvA’ers? Daan zocht het uit

16 mei 2018
Beeld:

Privéarchief Daan Koopman | Daan bij het scorebord

Geplaatst door
Nina Rijnierse
Op
16 mei 2018

Even een wall sit doen, of een vertical jump? Niet meteen waar je aan denkt als je een HvA-gebouw binnenloopt, maar student Daan Koopman vroeg het studenten afgelopen dinsdag toch.

Ja, je loopt vast van lokaal naar lokaal, maar doe je verder nog aan beweging? Daan (26), student sportkunde, stelde die vraag voor zijn stage-onderzoek dat hij doet bij het Universitair Sportcentrum (USC). Het doel: HvA’ers spontaan in beweging krijgen, in de centrale hal van het Wibauthuis.

 

Afgelopen dinsdag van 11.00 tot 15.00 uur spoorde Daan studenten daar aan om te sporten. Ze konden kiezen tussen twee oefeningen: een vertical jump (zo hoog mogelijk springen) of een wall sit (zo lang mogelijk tegen een muur aan zitten met je knieën in een hoek van negentig graden). 

 

Gratis rondje
‘Aan het begin was het even lastig: veel studenten keken nieuwsgierig toe. Toen heb ik ze gewoon aangesproken. Het was heel makkelijk. Ze hoefden alleen hun tas neer te leggen en jas uit te doen. Dat zorgde voor positieve rumoer. In totaal deden er 28 studenten mee, plus de aanhang die hen aanmoedigde.’

Beeld: Beeld: privéarchief Daan Koopman | Een student doet een oefening in de centrale hal van het Wibauthuis

Daan vroeg ze ook om feedback op het USC en wat voor sport ze zelf doen. En ook niet onbelangrijk: wie het langst tegen de muur kon zitten, won een kwartaalabonnement bij het USC of een gratis rondje in het Amstelcampuscafé. Degenen die tweede of derde werden, krijgen ook een nog nader te bepalen prijs. 

 

Studenten en medewerkers van de hogeschool kunnen met korting een sportabonnement afsluiten bij het USC.

 

Enthousiasmeren

‘Het doel was om HvA’ers kennis te laten maken met het USC. Niet alle studenten weten van het bestaan van het sportcentrum en de verschillende sporten die je er kunt doen,’ vertelt Daan.

 

‘De actie afgelopen dinsdag was er om ze te enthousiasmeren, te informeren en te activeren. Op die manier wilde ik dichtbij de HvA’ers komen en met hen in gesprek gaan over welke sporten zij doen en waar ze behoefte aan hebben.’

Nadat het project is afgerond, brengt Daan een advies uit aan het USC over wat HvA’ers beweegt om te gaan sporten.