Gearresteerde advocaat Taghi is ook gastdocent op HvA

11 oktober 2021
Beeld:

HvanA

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
11 oktober 2021

Youssef T., de advocaat en neef van topcrimineel Ridouan Taghi, is ook gastdocent op de HvA. Dat bevestigt een woordvoerder van de hogeschool. De advocaat is opgepakt op verdenking van onder meer het plannen van een gewelddadige ontsnapping van zijn neef uit de extra beveiligde gevangenis. 

Youssef T. zou volgens het Openbaar Ministerie informatie hebben doorgespeeld aan zijn cliënt en neef. Ook zouden ze samen plannen hebben gemaakt voor een gewelddadige uitbraak uit de gevangenis.

 

De advocaat werd daarom vrijdag opgepakt door de politie. Nu blijkt dat Youssef T. als gastdocent actief is bij de faculteit Maatschappij & Recht. Hij begeleidde onder meer praktijkopdrachten publiek recht en stond in die rol veel in contact met studenten, blijkt uit e-mailverkeer met een student die de Telegraaf heeft ingezien.

‘Ik was enorm verbaasd toen ik vrijdag hoorde dat mijn oud-begeleider was opgepakt’

‘T. heeft vanaf 2020 gastlessen verzorgd bij HBO-rechten’, zegt een woordvoerder tegen HvanA. Ook in het eerste blok van dit collegejaar heeft hij nog een lessenreeks verzorgd.

 

Een anonieme oud-student van de HvA omschrijft T. in de Telegraaf als een ‘erg vriendelijke man’. ‘ Ik was dan ook enorm verbaasd toen ik vrijdag hoorde dat mijn oud-begeleider was opgepakt.’ Tijdens de coronaperiode zou hij contact hebben gehad met studenten via Teams en Zoom. Volgens de student lijkt de gastdocent ook fysiek op Ridouan Taghi. Toch vroeg hij hem nooit of hij familie was van de crimineel.

 

Liquidaties
Ridouan Taghi zit vast in de extra beveiligde gevangenis in Vught. Hij is de hoofdverdachte in het Marengoproces, dat draait om een serie liquidaties in de onderwereld. De zaak gaat gepaard met meerdere gewelddadigde incidenten, zoals de moorden op de broer van de kroongetuige in het proces, advocaat Derk Wiersum en misdaadjournalist Peter R. de Vries.

 

Wat voor gevolgen de arrestatie van Youssef T. heeft voor zijn gastdocentschap op de HvA, kan de hogeschool nog niet zeggen. ‘We wachten eerst de rechtsgang af.’