Salaris afgestudeerde journalisten plotseling gedaald

7 oktober 2021
Beeld:

Unsplash

Geplaatst door
Kyrie Stuij
Op
7 oktober 2021

Wil jij na je opleiding werken als journalist? Dan kan het zomaar zijn dat je minder gaat verdienen dan je denkt. Uit analyse van de Keuzegids hbo blijkt dat het startsalaris voor dit beroep plotseling is afgenomen.

De Keuzegids hbo analyseert elk jaar de arbeidsmarktpositie van pas afgestudeerden. En daar komen journalisten dit keer niet goed uit. Terwijl zij vanaf 2016 elk jaar steeds meer verdienden, daalde hun startsalaris in 2020 opeens met 87 euro. 

 

Dat is ook opvallend omdat bijna alle hbo-afgestudeerden er juist op vooruit gingen, gemiddeld met 65 euro per maand. De reden is niet helemaal duidelijk. Onderzoekers bij Keuzegids hbo denken dat het vak minder gewaardeerd wordt: ‘De opkomst van fake news en niet-journalistieke media maakt dat de berichtgeving van traditionele media steeds vaker als eenzijdig en vooringenomen wordt weggezet.’ 

 

Hbo-niveau

Wat de daling deels kan verklaren is dat minder afgestudeerde journalisten een baan op hbo-niveau vonden, waardoor die automatisch een lager startsalaris kregen. Dit gaat om 13 procent in vergelijking met 2019. Daarnaast gingen ze minder vaak fulltime aan de slag: een verschil van 10 procent ten opzichte van 2019. 

 

Naast journalistiek zijn er nog vijf andere vakgebieden die lijden onder een daling van het startsalaris. Ook retailondernemers (-40 euro) ,muzikanten ( -29 euro), werknemers in International Business ( -15 ero) en kunstenaars (-9 euro) gingen er in 2020 op achteruit.