Tweede Kamer neemt motie aan voor afschaffing leenstelsel

24 september 2021
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Sterre van der Hee
Op
24 september 2021

De Tweede Kamer heeft donderdag een motie aangenomen waarin ervoor wordt gepleit het leenstelsel te vervangen door een basisbeurs. Studentenorganisatie ISO noemt het ‘fantastisch nieuws’, maar de kans is klein dat deze demissionaire regering het leenstelsel gaat aanpassen.

Het aantal studenten met een studieschuld is fors gestegen sinds de invoering van het leenstelsel, schrijven Kamerleden Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Pieter Heerma (CDA) in de motie. De gemiddelde studieschuld is ook hoger dan voorheen. De partijen noemen het ‘onwenselijk’ dat jonge mensen na hun studie met een ‘stapeling van schulden’ op zoek moeten naar werk en een woning. Ook Kamerlid Laurens Dassen van Volt diende een soortgelijke motie in, die ook werd ondertekend door veel andere partijen. Alleen de VVD stemde tegen.

 

Niet uitvoeren
De motie werd ingediend tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, waarin de Kamer vergadert over de Miljoenennota en de rijksbegroting voor 2022. Demissionair premier Mark Rutte heeft al laten weten de motie niet uit te willen voeren. Daardoor hangt het van een nieuw kabinet af hoe een eventueel nieuw stelsel eruit gaat zien.

‘Dit is de genadeklap voor het leenstelsel. Het is reden tot groot feest voor studerend Nederland’

Voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) Lisanne de Roos vindt het ‘fantastisch nieuws’. Een volgend kabinet kan dankzij de moties simpelweg niet meer om de invoering van een nieuw studiefinancieringsstelsel heen, vindt ze. ‘Dit is de genadeklap voor het leenstelsel. Het is reden tot groot feest voor studerend Nederland.’ 

 

Het leenstelsel is ingevoerd in 2015. Volgens het ISO heeft het systeem kansenongelijkheid, prestatiedruk en psychische klachten onder studenten in de hand gewerkt. Ook zouden studenten tijdens hun studie andere keuzes maken om de studieschuld zo laag mogelijk te houden. Dat ongelijkheid toeneemt bleek onlangs ook uit berekeningen van budgetvoorlichtingsorganisatie Nibud.

 

‘Met de herinvoering van een basisbeurs krijgen studenten weer ademruimte om zichzelf maximaal te ontplooien tijdens én na hun studie,’ zegt De Roos. Een voorstel van de ISO bevat naast een basisbeurs ook een verbreding van de aanvullende beurs en een compensatie voor studenten die studeerden in de periode van het leenstelsel.