Tien digitale apparaten gestolen of verloren in eerste collegeweek

21 september 2021
Beeld:

Pexels

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
21 september 2021
ICT

In de eerste collegeweek met onderwijs op de campus zijn in de HvA-gebouwen zeker tien mobiele apparaten gestolen of verloren. De ICT-afdeling van de hogeschool waarschuwt studenten en medewerkers: ‘Pas op je spullen.’

Terug naar de campus is fijn, maar al je spullen moeten ook weer mee naar de HvA. En die kun je niet, zoals thuis, even onbeheerd achterlaten als je naar de wc moet, of even een koffietje gaat halen. In de eerste week na de zomervakantie kreeg de hogeschool maar liefst tien meldingen van gestolen of verloren digitale apparaten binnen, met als hoogtepunt een dag met zes meldingen.

 

Malware
Daarom waarschuwt de ICT-afdeling nu voor de veiligheid en roept op om spullen niet zomaar te laten liggen, maar niet alleen omdat ze gestolen kunnen worden: ‘Afgezien van diefstal van de apparaten zelf, kunnen kwaadwillenden dan ook bij je persoonlijke gegevens en bestanden. Zet dus je schermvergrendeling weer aan’, schrijven de ICT’ers.


Internetcriminelen zouden via onbeheerde apparaten steeds nieuwe ingangen vinden om bij het hele netwerk van de HvA te kunnen. ‘Dat kan ook met malware via een onschuldig uitziend kabeltje om je telefoon of laptop op te laden’, en daarom roept de hogeschool op om ook voorzichtig te zijn met het lenen van usb-sticks en -kabeltjes.