Wibauthuis preventief ontruimd vanwege luchtkwaliteit

14 september 2021
Beeld:

Paul Disco

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
14 september 2021

Het Wibauthuis op de Amstelcampus is dinsdagmiddag ontruimd vanwege een storing in de ventilatiesystemen. Vanwege het risico op verspreiding van het coronavirus kan niemand naar binnen tot de ventilatie weer draait.

Dit bericht is aangevuld op woensdag 15 september om 7.30 uur.

 

De onderwijsactiviteiten in het gebouw zijn afgeblazen totdat de storing in de ventilatiesystemen is verholpen. Een woordvoerder van de HvA zegt dat het gebouw ‘hopelijk’ woensdag weer open is.

 

De evacuatie vond plaats tegen het eind van een lesuur. ‘Ik wist niet eens dat het kon, maar mijn powerpoint-presentatie werd onderbroken met een rood scherm waarop stond dat we het gebouw moesten verlaten’, vertelt ICT-docent Lincy Ellermeijer op de stoep van de Wibautstraat. ‘Ik dacht eerst dat het om een oefening ging, dus al mijn lesmateriaal ligt nog boven.’

Beeld: HvanA | Vlak na de stroomstoring in de Leeuwenburg

Stroomstoring
Rond kwart over drie viel op meerdere plekken op de HvA korte tijd de stroom uit. Op verschillende plekken merkten HvA’ers dat de stroom een paar seconden weg was en daarna weer aan ging. In de Leeuwenburg, het onderwijspand bij het Amstelstation, vielen daardoor onder andere de branddeuren dicht.

 

De stroomstoring, die ook bij de campus van de Universiteit van Amsterdam merkbaar was, zou veroorzaakt zijn door een probleem in het verdeelstation van de beheerder van het stroomnet. Het is onduidelijk of de stroomstoring de oorzaak is van het uitvallen van de ventilatie in het Wibauthuis.

 

Het Wibauthuis is uit voorzorg ontruimd, omdat de HvA niet weet op welke termijn de ventilatiesystemen weer aan kunnen. ‘Vanwege corona zijn we extra scherp op de luchtkwaliteit in de gebouwen’, meldt een woordvoerder. De HvA vraagt medewerkers en studenten om MijnHvA en hun e-mail in de gaten te houden als ze morgen in het Wibauthuis moeten zijn. ‘Zonder tegenbericht gaat het pand weer open.’

 

Update woensdag 15 september 7.30 uur: De HvA meldt dat het Wibauthuis weer open is. De luchtkwaliteit is in orde. Er zijn in de ochtend nog technici in het gebouw aanwezig om te controleren of alles werkt.