Studentencorps verliest bestuursbeurzen na geweld bij ontgroening

14 september 2021
Beeld:

Daniël Rommens | Leden van een dispuut tijdens de kennismakingstijd (archiefbeeld)

Geplaatst door
Kyrie Stuij
Op
14 september 2021

Het Amsterdamsch Studentencorps (A.S.C./A.V.S.V.) raakt voor het collegejaar alle bestuursbeurzen kwijt die door de HvA, de VU en de UvA waren toegekend. Dat schrijven de onderwijsinstellingen aan het corps, nadat er in dispuutsontgroeningen opnieuw sprake was van geweld.

Dit bericht is aangevuld op woensdag 15 september om 12.15 uur.

 

Elk collegejaar ontvangt de studentenvereniging een bestuursbeurs dat zijn persoonlijke tegemoetkomingen aan bestuursleden om eventuele studievertraging te compenseren. van de drie instellingen. Dit jaar raakt het corps al het toegekende geld. Daarnaast volgt een andere straf: het corps mag dit schooljaar de studentenverenigingen niet binnen de instellingen promoten en mag daar ook geen leden werven. 

 

Dit is besloten naar aanleiding van geweldsincidenten eerder deze maand. Bij minstens zes disputen was er sprake van fysieke mishandeling zoals stompen, trappen en klappen in het gezicht. ‘Het is een wonder dat niemand als gevolg van dit handelen is opgenomen in het ziekenhuis. Toch is er wel sprake van tijdelijk letsel: blauwe plekken, mank lopen, wonden, striemen’, schreef het corps op haar website.

 

Ondersteuning bij aangifte

In de gezamenlijke brief spreken de universiten en de HvA hun ‘afschuw’ uit. De instellingen benadrukken dat slachtoffers terecht kunnen bij vertrouwenspersonen van de onderwijsinstellingen en dat die hen ook kunnen ondersteunen bij het doen van aangifte.

 

Het is niet de eerste keer dat de corps in het nieuws komt vanwege geweldsincidenten. De vereniging kondigde zelf ook nieuwe maatregelen aan om misstanden in de toekomst te voorkomen, zoals het afschaffen van de dipsuutsontgroening in de huidige vorm en het schorsen van de betrokken disputen en leden. 

‘Wat is gebeurd had niet mogen gebeuren’

‘We ondersteunen de aangekondigde maatregelen’, schrijven de onderwijsinstellingen in de gezamenlijke brief aan het corps. ‘Echter, wat is gebeurd had niet mogen gebeuren en de toekomst moet leren of de maatregelen het gewenste effect hebben en voorkomen dat dergelijke incidenten zich opnieuw voordoen.’  

 

Of het corps in de toekomst nog kan rekenen op nieuwe beursgelden is afhankelijk van of de instellingen vertrouwen hebben in hoe de vereniging de problemen gaat aanpakken. Dat gaat ook over de cultuur binnen de vereniging waarin dit heeft kunnen gebeuren, waarschuwen de instellingen.

 

Update woensdag 15 september, 12.15 uur: Het corps zegt in een verklaring de opgelegde sancties van de onderwijsinstellingen te ‘respecteren’. ‘We vinden het positief dat de onderwijsinstellingen onze maatregelen steunen en dat ze zien dat wij een duidelijke wens hebben om onze cultuur te veranderen. Het is nu aan ons, het A.S.C./A.V.S.V. en alle leden, om de cultuurverandering te bewerkstelligen.’ Verder zegt het corps het vertrouwen van de instellingen terug te willen winnen door de HvA, de VU en de UvA op de hoogte te houden van de voortgang van de cultuurverandering.