In de International Student Guide vind je niet alleen tips voor internationals

1 september 2021
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Andrea Huntjens
Op
1 september 2021

Hoe kom je aan een Bonuskaart en waar parkeer je je fiets na een nachtje stappen? Studenten van de minor International Publishing maakten de International Student Guide van Amsterdam. En daar hebben ook Nederlanders iets aan, vinden ze.

De internationale studenten die deze week voor het eerst naar de HvA komen, krijgen ‘m waarschijnlijk allemaal in hun handen gedrukt. Studenten van de minor International Publishing werkten weken aan hun International Student Guide. Vol met praktische tips over waar je gratis wifi ontvangt, hoe je boeken leent bij de bieb en uitleg over de Bonuskaart. Maar ook met pagina’s over de geschiedenis over de stad, en een kaartje met beroemde plekken uit films die in Amsterdam zijn opgenomen.

 

Beeld: Raymond van Mil | Rafia Karamowa

Student Rafia Karamowa (Commerciële Economie, 23) zag samen met haar studiegenoten wat er allemaal bij het maken van een boek komt kijken. Een richting die haar eerst helemaal niet aansprak, zegt ze. ‘Maar nu ben ik om. Het is zo’n leuk proces. Het kiezen van het papier, de cover. Het contact met de drukker en lithograaf, allemaal beroepen waar ik nog nooit van had gehoord.’

 

Voor de gids moesten de studenten zich verplaatsen in de internationale student: wat is voor hen noodzakelijk om te weten zodat ze kunnen settelen in de stad? En daardoor ontdekte ook Rafia plekken die ze nog niet kende, zoals het groene dak op het Benno Premselahuis. ‘Als derdejaars had ik daar nog nooit van gehoord, en ik denk veel van mijn medestudenten ook niet. Terwijl het echt een toffe plek is op de campus.’

De beste Amsterdam-tips volgens Rafia
  • Haal een Swapfiets – Als student moet je een fiets hebben. Onthoud wel goed waar je ‘m geparkeerd hebt.
  • Ga naar Fest – Studeren draait niet alleen om in de boeken zitten. Ga ook bier drinken!
  • Als je dan studeert, doe het in de UB – Middenin de stad, goed bereikbaar, vroeg open. De UB aan het Singel is de beste plek om te studeren.
  • Ga ‘s zomers naar het Kwaku Summer Festival – Veel verschillende mensen en allerlei culturen: hier ontmoet je mensen van allerlei afkomsten. 
  • Kijk eens omhoog! – Amsterdam heeft een onwijs rijke geschiedenis. Loop door straten en over grachten die je niet kent, en kijk eens naar boven. Geschiedenis is overal om je heen.

En er zijn meer tips waar ook Nederlandse studenten iets aan hebben, denkt Rafia. Zo heeft de gids een kaartje van de binnenstad, met daarop locaties waar scènes uit bekende films zijn opgenomen. ‘Zoals natuurlijk het bekende bankje uit The Fault in Our Stars aan de Leidsegracht. Maar er zijn veel meer Hollywoodfilms gemaakt in Amsterdam’, zegt Rafia.

 

Gezegdes

Een belangrijk onderdeel uit het boek zijn de tegeltjeswijsheden, met uitspraken vanover de hele wereld. ‘Die tegeltjes zijn natuurlijk hartstikke Nederlands, maar met al die gezegdes uit andere landen, wordt het heel internationaal. Zo kun je ook van andere culturen leren, is het idee’, zegt Rafia.

 

Haar favoriet is het Ghanese gezegde Obanyansofoo yebu no be, yennka no asem (Wijsheid wordt gesproken in gezegdes, niet in gewone taal). Met een hele gids gewijd aan gezegdes, vindt Rafia het een toepasselijke boodschap.


Na haar studie wil Rafia verder in de boekenwereld. Ze hoopt komend studiejaar stage te kunnen lopen bij een uitgeverij. Iets wat ze zonder het samenstellen van de studentengids nooit had gedaan, denkt ze. ‘Nu hoop ik nog heel veel boeken te kunnen maken.’