HvanA Test: hier drink je de beste én de goedkoopste biertjes

3 september 2021
Beeld:

Esra Can

Geplaatst door
Andrea Huntjens
Op
3 september 2021

Waar scoor je de beste lunch en tussendoortjes? In HvanA Test helpen we je op weg rondom de verschillende HvA-gebouwen. Deze week: waar drink je het beste biertje, dat niet alleen koud is, maar vooral goedkoop?

Als gloednieuwe student is bier drinken een van je leukste en belangrijkste bezigheden. Na een slaapverwekkend college wil je natuurlijk niet de eerste de beste kroeg instappen. In Amsterdam weet je nooit of je plots vijf euro voor een pilsje betaalt.

 

Daarom zocht ons testpanel voor jou uit waar je de beste en goedkoopste biertjes rondom de campus vindt. Voorwaarde? Niet langer dan tien minuten lopen van de HvA, want voor een goede borrel wil je niet te ver reizen. We bestelden bij zes kroegen een fluitje en beoordeelden deze op schuimkraag, prijs en locatie.

Beeld: Esra Can

Côte Wispe

Adres: Weesperzijde 85

Prijs: €2,70

Merk: Heineken

Loopafstand vanaf de campus: 10 minuten

Waardering: ***

Opmerkelijk: In een fancy bui? Voor 25 euro bestel je een fles cava met een bakje aardbeien.

 

Voor we met onze ogen kunnen knipperen, staat de vriendelijke ober al aan onze tafel. Een goed begin is het halve werk, maar helaas worden we niet erg enthousiast van dit Heinekenbiertje van Côte Wispe. De schuimkraag slaat sneller dood dan de fotograaf een foto kan maken, en naast dat het glas dus niet goed schoongemaakt is, is het ook een beetje warm. Als student met dorst zul je vast niet zo kritisch zijn op je alcoholische versnapering, maar wij moeten streng blijven. Het terras aan de Weesperzijde is wel fantastisch: hier is het prima vertoeven tijdens de laatste zomerdagen.

Beeld: Esra Can

Canvas


Adres: Wibautstraat 150

Prijs: €2,50

Merk: Grolsch, of is het toch Kornuit?

Loopafstand vanaf de campus: 8 minuten

Waardering: ****

Opmerkelijk: Bij Canvas verkopen ze ook hun eigen bier: Volkspils. Gek genoeg staat het niet op de kaart.

 

Over mooie terrassen gesproken: vanaf de zevende verdieping van het Volkshotel kijk je prachtig uit over Amsterdam-Oost. Je klasgenootjes in het Wibauthuis kun je vanaf hier bijna in de collegebanken zien zitten. Voor studenten met grote dorst kun je voor 14 euro een pitcher bestellen.

 

Canvas schenkt Kornuit, zo lezen we op de kaart. Toch krijgen we een Grolsch-biertje uit een Grolsch-glas. Wat er met het Kornuitbier of met het Volkspils (dat in de lift met grote posters wordt aangekondigd) gebeurd is, blijft een mysterie. 2 euro 50 vinden we met dit uitzicht een hele schappelijke prijs, maar helaas is ook deze schuimkraag binnen no time verdwenen.

Beeld: Esra Can

Café Fest

Adres: Weesperzijde 85

Prijs: €2,50

Merk: Kornuit

Loopafstand vanaf de campus: een halve minuut

Waardering: *****

Opmerkelijk: Bij het huiscafé van de HvA hoef je geen medewerker te zien: je bestelt via een QR-code.

 

Het campuscafé van de HvA kan in dit rijtje natuurlijk niet ontbreken. Je zit er fijn buiten, kijkt uit op het Wibauthof en je drinkt en eet er voor een schappelijke studentenprijs. En omdat dit een studentencafé is, weten ze hoe ze bier moeten tappen. Het bier is on fleek, zo besluit het testpanel. Prachtige schuimkraag, lekker koud: dit is de absolute winnaar van vandaag.

Beeld: Esra Can

De Ysbreeker

Adres: Weesperzijde 23

Merk: Brand

Prijs: €2,90

Loopafstand vanaf de campus: 5 minuten

Waardering: ****

Opmerkelijk: 

 

Als Limburgse vind ik het altijd fijn wanneer een café een goed bier uit het heuvelland schenkt, in plaats van een ordinaire Heineken. Van een pilsje van Brand word ik dus zeker blij. En hij is ook goed getapt: een mooi wit laagje, en lekker koud. Hier aan het water is het ook prima vertoeven, maar toch steekt er iets bij het testpanel. Want 2 euro 90 voor een vaasje? Dat zijn zeker geen Limburgse, maar snoeiharde Amsterdamse prijzen.

Beeld: Esra Can

Bar Lempicka

Adres: Sarphatistraat 23

Prijs: €2,90

Merk: Brand

Loopafstand vanaf de campus: 8 minuten

Waardering: ****

Opmerkelijk:

 

Yes, weer een Brand! Mijn geluk kan niet op. En ook mijn tafelgenoot is fan van dit terras. We zitten zo heerlijk te loeren naar voorbijfietsende toeristen, een propvolle tram en uitgedoste koppels die richting Carré lopen, dat we hier iets langer blijven hangen dan gepland. Als de bitterballen en shotjes Salmari op tafel verschijnen, weten we: dit is een plek waar je borrel moeiteloos overvloeit in een lange, dronken nacht.

 

En dat bier smaakt dan zeker. Het is lekker koud en drinkt goed weg. Maar alweer die prijs? Op deze locatie in de binnenstad begrijpen we het enigszins, maar uit principe mag zo’n klein biertje niet bijna drie euro kosten.

Beeld: Esra Can

Amstelhaven

Adres: Mauritskade 1

Merk: Jupiler of Hertog Jan

Prijs: €2,80 of €2,90

Loopafstand vanaf de campus: 6 minuten

Waardering: ***

Opmerkelijk:

 

De volgende dag stappen we met frisse moed bij Amstelhaven op het terras. Het ligt een beetje verscholen, onder de Torontobrug, aan de voet van het Conradhuis. Je hoort de bouwvakkers zelfs op de achtergrond. Van zo’n toffe locatie hadden we iets meer verwacht: het terras lijkt met zijn grijze stoelen en donkere parasols niet echt gezellig.

 

Bij Amstelhaven kun je kiezen tussen twee tapbieren en dat is de service die wij als bierkenners kunnen waarderen. We besluiten ze allebei te proeven. Beiden zijn prima maar, nu we eenmaal een beetje verwend zijn, niet de beste die we voor deze test geproefd hebben. Het bier slaat niet dood, maar is ook niet zo koud als we gehoopt hadden. Een prima biertje voor als je volgend jaar je eerste colleges in het Conradhuis gehad hebt, maar als je echte tapkunst wil zien, ga dan naar Fest.