Lid management Amfi blijft thuis na kritisch rapport

1 juli 2021
Beeld:

Daniël Rommens | Archiefbeeld van een student in de naaizaal van Amfi

Geplaatst door
Andrea Huntjens
Op
1 juli 2021

Een medewerker van mode-instituut Amfi is sinds het kritische rapport over de modeschool afwezig. De manager wordt in het woensdagmiddag uitgebrachte externe onderzoek naar de schoolcultuur veelvuldig beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag.

De medewerker, die deel uitmaakt van het managamentteam, is sinds maandag afwezig op het mode-instituut. Een woordvoerder van de HvA bevestigt dat hij er momenteel niet is, maar zegt niet op de reden daarvan in te kunnen gaan.

 

Het onderzoeksbureau Bezemer & Schubad bracht woensdagmiddag een zeer kritisch rapport uit over de sociale veiligheid op Amfi. Alle normen werden er ‘in ernstige mate overschreden’, stellen de onderzoekers. Het rapport volgt na vele klachten van studenten en na publicaties van onder meer HvanA over de giftige cultuur op de modeschool.

In het rapport worden geen namen van individuen genoemd, maar de betreffende medewerker wordt steeds omschreven en aangewezen als een van de ‘belangrijkste dragers’ van de onveilige cultuur op Amfi, die met name voorkomt op de afdeling Fashion & Design. Collega’s laten zich heel kritisch uit over het gedrag, de gevolgen daarvan en de ‘aanmatigende allures’ van deze persoon. Studenten noemen het gedrag en de uitingen van de medewerker ‘onethisch, narcistisch, onverantwoordelijk, manipulatief en zwaar grensoverschrijdend’.

 

‘Zijn neiging – hoewel daartoe onbekwaam en onbevoegd – om de pysche van studenten medisch te diagnosticeren voor de gehele klas wordt een aantal malen genoemd als een toppunt van sociale onveiligheid.’ Studenten geven aan door zijn ‘willekeur, egomanie en machtswellust’ psychisch te zijn beschadigd.

 

Directeur Dirk Reynders en decaan Frank Kresin zeggen donderdagochtend in de podcast van HvanA door te willen gaan met alle medewerkers ‘die bereid zijn zich aan de nieuwe normen en waarden te houden’. ‘We zijn een goed werkgever en daarom zullen we geen uitspraken doen over individuele gevallen’, aldus Kresin.

 

De medewerker zelf is niet bereikbaar voor commentaar, omdat hij door de directie van Amfi is gevraagd om niet met media te praten. Volgens een docent, die anoniem wil blijven,De naam van de docent is bekend bij de redactie. zijn medewerkers kritisch op het gebrek aan uitleg over de afwezigheid van het managementlid. ‘Wij concluderen wederom een onveilige situatie, want who’s next?’

Heb jij dingen meegemaakt op Amfi waar je over wil praten, dan roept de HvA je op om contact op te nemen met AMFI2021@hva.nl.