Van HvA tot Tokio: ‘Niet studeren beviel me helemaal niet’

17 juni 2021
Beeld:

Merijn Soeters

Geplaatst door
Marloes van de Wakker
Op
17 juni 2021

Maanden trainen voor een persoonlijk record, of misschien wel een medaille. Deze HvA’ers reizen binnenkort af naar de Olympische Spelen in Tokio. Maar hoe kun je tegelijk student en atleet zijn? Deze week: roeier Melvin Twellaar.

Het lijkt wat proppen; een jongen van twee meter in een bootje. Maar zijn lengte werkt roeier Melvin Twellaar (24, Pedagogiek) juist voordelig. ‘Als je lang bent hoef je minder ver naar voren te buigen om veel kracht te zetten, waardoor het roeien makkelijker gaat.’

Beeld: Eigen foto | Melvin Twellaar

Op zijn twaalfde begon Melvin met roeien. Precies twaalf jaar later vaart hij met teamgenoot Stef Broenink in de dubbeltwee op de Olympische Spelen. Om topfit in Tokio aan te komen, trainen ze nu op tweeduizend meter hoogte in de Oostenrijkse bergen.

 

‘Doordat hier minder zuurstof is, maakt je lichaam meer rode bloedcellen aan. Hierdoor kan ik harder trainen, wanneer ik weer in Nederland ben.’ Het is de tweede keer dat het roeiteam drie weken lang op zo’n trainingskamp is. ‘De eerste keer moest ik heel erg wennen aan de hoogte, maar nu merk ik dat mijn lichaam zich snel aanpast.’

 

De reizen naar het buitenland maken het wel lastig om naast het sporten een opleiding te volgen. Ook als Melvin gewoon in Nederland is, traint hij twee keer per dag. Hij koos er daarom bewust voor om een deeltijdopleiding te volgen en zijn propedeuse over twee jaar te verspreiden.

Voordat Melvin aan zijn huidige opleiding begon, studeerde hij een tijdje Fysiotherapie in Groningen. Maar toen hij in 2018 werd gevraagd om bij het Nederlands team te komen, moest hij zijn geboortestad verlaten en naar Amsterdam verhuizen.

Sneller, hoger, sterker
  • De dubbeltwee roeiboot waar Melvin en zijn teamgenoot in varen is tien meter lang en weegt 27 kilogram.
  • Ze hebben twee van zulke boten; de ene is al in een container onderweg naar Tokio, terwijl de ander nog wordt gebruikt voor de trainingen hier in Nederland.
  • Tijdens een wedstrijd legt Melvin twee kilometer af.
  • Zijn snelheidsrecord in de dubbeltwee is zes minuten en negen seconden.
  • Melvin heeft tot nu toe drie medailles op zijn naam staan: goud op het EK van 2020, zilver op het EK van 2021 en in mei van dit jaar won hij brons op de World Cup-wedstrijden.
  • Hij kookt zelf nooit. In het topsportcomplex waar Melvin woont, zitten de maaltijden bij de huur inbegrepen. Zijn eten wordt speciaal door een topsportkok bereid.
  • Melvin haalt zijn kracht uit zijn grote voorbeeld Olaf Tufte. Deze Noorse roeier is meerdere malen olympisch kampioen geworden en roeit op vijftigjarige leeftijd nog steeds wedstrijden. 

Op studiegebied ging deze overstap allesbehalve soepel, waardoor Melvin besloot te stoppen. Na een jaar lang niets doen, begon hij aan de opleiding Pedagogiek op de HvA. ‘Niet studeren beviel me helemaal niet. Ik was alleen maar met roeien bezig, terwijl het fijn is om ook mensen buiten het sporten om je heen te hebben.’

 

Maar het leven van Melvin is duidelijk anders dan dat van zijn studiegenoten. ‘Ik ken weinig mensen van mijn leeftijd die ’s avonds al om negen uur in bed liggen, omdat ze de volgende ochtend vroeg moeten trainen.’ Ook voor zijn vriendin is het aanpassen. ‘Zij komt vaak naar mij toe, omdat ik weinig tijd heb om bij haar langs te gaan.’

 

Toch heeft Melvin het er graag voor over. ‘Roeien is mijn passie en mijn uitlaatklep. En dat ik nu voor het eerst naar de Spelen mag is echt een droom die uitkomt.’ Of hij al zenuwen heeft voor de grote dag? ‘Niet echt. Ik oefen nu al zo lang via een vast schema en een vaste routine, dat het die dag in Tokio eigenlijk alleen maar uitvoeren wordt.’

 

Dit is de laatste aflevering van een zesdelige serie, die tot stand kwam in samenwerking met de Topsport Academie Amsterdam.