Amfi schakelt extern bureau in ‘om cultuur te verbeteren’

17 maart 2021
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Andrea Huntjens
Op
17 maart 2021

Amfi wil een extern bureau inschakelen om de cultuur binnen het mode-instituut te verbeteren, zo meldt het op haar website. De verklaring volgt een paar dagen nadat de opleiding online veel kritiek ontving.

‘Uit de reacties op social media en van studenten die ons direct hebben benaderd blijkt dat niet iedereen Amfi de afgelopen jaren als een veilige plek heeft beleefd’, schrijft het mode-instituut in een verklaring op haar website. Signalen van studenten zijn onvoldoende opgepakt, aldus Amfi. ‘Daarvoor bieden wij onze excuses aan.’

Vorig weekend publiceerden Het Parool en NRC een artikel over het seksuele misbruik van Martijn N., een bekende naam in de modewereld. Meer dan twintig mannen beschuldigen de voormalig Amfi-student van verkrachting, geweld, aanranding en drogering. N. is de oprichter van Moam, een collectief dat jonge talenten koppelt aan gevestigde modeontwerpers, en was nog regelmatig op Amfi te vinden als gastdocent.

 

In een statement op Instagram – dat in zijn geheel op de site van Amfi te lezen is – zei de mode-opleiding  ‘geschokt’ te zijn over het artikel. Amfi schreef geen indicatie te hebben gehad van seksueel grensoverschrijdend gedrag. ‘We hopen op een zorgvuldig en rechtvaardig verloop van het verdere proces voor alle betrokkenen. We verlenen vanzelfsprekend alle medewerking aan een strafrechtelijk onderzoek’, meldde Amfi destijds.

 

Nu meldt Amfi een extern bureau te willen inschakelen ‘om onderzoek te laten doen naar hoe wij onze cultuur op dit punt kunnen verbeteren’. Hoe dit onderzoek er precies uit gaat zien en door wie het wordt uitgevoerd, is nog niet bekend. Wel roept de mode-opleiding (oud-)studenten op om hun ervaringen te delen.