Nieuwe studievereniging voor student die levens wil redden

16 maart 2021
Beeld:

Eigen foto | Het bestuur van studievereniging SEHSO

Geplaatst door
Marloes van de Wakker
Op
16 maart 2021

Ben je verpleegkundestudent en vind je de acute zorg interessant? Dan kun je vanaf nu terecht bij de nieuwe medische studievereniging SEHSO: de Spoedeisende Hulp Studenten Organisatie. De vereniging hoopt het gat tussen verpleegkunde- en geneeskundestudenten te dichten.

Studenten Verpleegkunde van de HvA kunnen naast studievereniging SV Venae nu ook terecht bij de nieuwe medische studievereniging SEHSO. Vorige maand werd de vereniging opgericht, die zich specifiek richt op studenten met een interesse voor de acute zorg, zoals de spoedeisende hulp en ambulancewerk. Inmiddels hebben al meer dan 160 studenten zich aangemeld.

Beeld: Eigen foto | Rowan Tom

SEHSO brengt als eerste vereniging in Amsterdam hbo-studenten Verpleegkunde en wo-geneeskundestudenten bij elkaar. Vanuit de opleidingen gebeurt dit nauwelijks, terwijl deze studenten later intensief moeten samenwerken. ‘Wij willen daarom graag het teamgevoel versterken dat in de acute zorg zo belangrijk is. Als er iemand met de ambulance wordt binnengebracht is er geen tijd om te overleggen, dan moet de samenwerking direct goed verlopen’, vertelt Rowan Tom (23), student Verpleegkunde en Bestuurslid Algemeen Verpleegkunde binnen SEHSO.

 

Leren van elkaar

Het doel van de nieuwe vereniging is dat studenten van verschillende opleidingen van elkaar kunnen leren. ‘Binnen mijn opleiding bekijken we alles vanuit de visie van een verpleegkundige en niet vanuit het oogpunt van de arts. Op dit gebied kan ik dus nog een hoop van een geneeskundestudent leren. En andersom natuurlijk ook’, zegt Rowan.

 

Daarnaast mogen verpleegkundestudenten over het algemeen geen stagelopen op gespecialiseerde afdelingen in het ziekenhuis, zoals de spoedeisende hulp. Dat is alleen toegestaan voor studenten die hiervoor een speciaal honours-programma volgen. ‘Als je de acute zorg interessant vindt, geeft SEHSO je toch de kans om hier het een en ander over te leren’, vindt Rowan. ‘Hiermee biedt de vereniging veel specifiekere activiteiten aan dan bijvoorbeeld studievereniging Venae, die zich op alle opleidingen van de Faculteit Gezondheid richt.’ 

 

Tekst loopt door na bericht.

Cursussen van professionals

De splinternieuwe vereniging is al volop bezig met het plannen van activiteiten, die vanaf september starten. Iedere maand staat hierbij in het teken van een ander thema. Zo zal het in september gaan over de zorg voordat iemand het ziekenhuis binnenkomt, zoals de ambulance en trauma-helikopter. ‘De coronamaatregelen bepalen natuurlijk wat er tegen die tijd mogelijk is.’ Uiteindelijk hoopt de vereniging volop fysieke lezingen, cursussen, uitstapjes en borrels te organiseren. ‘Mensen uit het vak zijn ook enthousiast. Zorgprofessionals van de spoedeisende hulp in Amsterdam hebben al aangegeven graag lezingen en cursussen te komen geven.’

 

In mei volgend jaar staat er bijvoorbeeld een cursus outdoor medicine gepland. ‘Hierbij oefenen we met het toepassen van acute zorg in extreme omstandigheden. Dit kan van alles zijn wat zich buiten afspeelt, zoals een ramp of ernstig ongeluk met chemische stoffen.’

 

Lidmaatschap

Alle verpleegkundestudenten van de HvA en Hogeschool Inholland en geneeskundestudenten van de UvA en de Vrije Universiteit zijn welkom bij de nieuwe vereniging. Sinds februari kunnen studenten zich inschrijven. Mensen die lid worden zijn dat direct tot eind volgend studiejaar, dus zomer 2022.