Droombaan: Eline wil een eigen horecazaak openen
Wat wil je later worden? Die vraag leek als kind nog ver weg, maar straks ga je toch echt aan de slag. In Droombaan krijgen studenten een podium om te pitchen waarom zij dé kandidaat zijn voor die ene baan. Dit keer Eline Steijn (21), toekomstig horecabaas.
Wat is je droombaan?
‘Ik wil later een eigen horecazaak openen in Delft. Op doordeweekse dagen is het open als café en in het weekend wordt de zaak ’s nachts omgetoverd tot club. Ik kom zelf uit Delft, dus ik weet wat de stad mist in de horeca en het uitgaansleven.’
‘Binnen de onderneming wil ik de begeleidende rol op me nemen en alles regelen achter de schermen. Maar ik wil ook minstens een avond in de week zelf achter de bar staan. Pas dan kom je erachter hoe het er echt aan toegaat op de werkvloer. En bovendien vind ik het harstikke leuk om te doen.’
Naam: Eline Steijn
Leeftijd: 21
Opleiding: Commerciële Economie
Werkervaring: serveerster in meerdere restaurants, barmedewerker, vakkenvuller en medewerker op de broodafdeling bij een supermarkt.
Hobby’s: sporten, wandelen en afspreken met vrienden.
Uniek kenmerk: is altijd eerlijk en zegt waar het op staat.
Horecaondernemers hebben het nu zwaar door corona. Brengt dat verandering in je droom?
‘Ik ben wel een beetje geschrokken, want de hele situatie maakt goed duidelijk hoe gevoelig de horecabranche is. Het is afwachten hoe het straks allemaal gaat lopen. Wordt het weer zoals het was? Maar ongeacht de situatie, denk ik dat iedereen de gezelligheid van de horeca op zal blijven zoeken. Dus ik blijf nog steeds geloven in mijn droom.’
Sinds wanneer heb je deze droom?
‘Ik werk al sinds mijn veertiende in de horeca en dit is altijd erg goed bevallen. Ik zie het als een leuke uitdaging om mensen een leuke avond te bezorgen. Wanneer klanten aan het einde van de avond blij weggaan, voel ik me voldaan.’
‘Toch merkte ik vaak dat dingen in mijn ogen beter konden. Een leidinggevende zei bijvoorbeeld ooit tegen me dat ik gelijk op klanten moest afrennen als ze de menukaart in hun handen hadden. Maar mensen vinden het veel fijner als ze even rustig de tijd krijgen om alles te bekijken. Ook op het gebied van inrichting, prijzen en berichten op sociale media hield ik er vaak een andere mening op na. In mijn eigen zaak kan ik dat later allemaal vormgeven zoals ik dat wil. Hoe dat er precies uit moet komen te zien, hoop ik de komende jaren te ontdekken.’
Waarom ben jij geschikt voor deze baan?
‘Ik ben een ondernemende, harde werker en krijg vaak van anderen te horen dat ik snel leer. Daarnaast ben ik geduldig en heb ik snel door wat voor type persoon iemand is en wat diegene wil. Hierdoor weet ik goed wensen te vervullen. Ik doe dingen graag op mijn eigen manier, maar ik sta wel altijd open voor de mening en feedback van anderen. Dit maakt mij denk ik tot een goede baas voor werknemers.’
Denk je dat je iets aan je studie gaat hebben?
‘Jazeker. Sterker nog: ik heb deze opleiding zelfs gekozen met mijn droombaan voor ogen. In het begin vond ik het lastig om mijn droom uit te spreken, omdat ik het onrealistisch vond klinken. Je moet veel geld hebben om een eigen horecazaak op te starten. Maar mijn ouders moedigden me aan om het toch te proberen. Ik besloot daarom vast een start te maken met het kiezen van de juiste vervolgopleiding: Commerciële Economie.’
‘Mijn opleiding richt zich op het op de markt brengen van producten, iets wat je met een eigen zaak eigenlijk ook doet. Hierbij kan ik specifiek kiezen voor de richting ondernemerschap. In het derde studiejaar krijg ik een project, waarbij ik een onderneming mag oprichten. Het lijkt me supertof als ik hierbij vast een begin zou kunnen maken aan mijn eigen horecazaak.’
Wat heb je geleerd van eerdere baantjes?
‘Mijn vele jaren horeca-ervaring hebben me een hoop geleerd. In het begin was ik erg verlegen en had ik maar weinig vertrouwen in mezelf. Door het werken als serveerster leerde ik gemakkelijker praatjes maken met mensen en ben ik een stuk opener geworden.’
‘Daarnaast ben ik door de jaren heen een stuk harder geworden: een belangrijke eigenschap binnen de horeca. Als leidinggevende moet je kunnen zeggen waar het op staat. Toen ik net in de horeca begon, trok ik het me persoonlijk aan wanneer iemand naar me snauwde als het druk was. Maar al snel liet ik dit van me afglijden. Na afloop van het werk drink je gewoon weer gezellig een biertje met elkaar.’
Wat is je grootste uitdaging?
‘De hele zaak in mijn eentje bekostigen zie ik niet zo gauw gebeuren, want dan heb ik echt een flink startkapitaal nodig. Ik zal daarom op zoek moeten naar investeerders. Mezelf verkopen is alleen niet mijn sterkste punt, in de salesvakken op school ben ik ook niet zo goed. Het is daarom een uitdaging voor mij om hier de komende jaren beter in te worden, zodat ik uiteindelijk toch mijn droom kan waarmaken.’