HvA roept studenten en medewerkers op om wachtwoord te veranderen

23 februari 2021
Beeld:

Pexels

Geplaatst door
Andrea Huntjens
Op
23 februari 2021

De hackers die sinds afgelopen woensdag een cyberaanval uitvoeren op de HvA en UvA, hebben beschikking over versleutelde wachtwoorden. Dat schrijft de HvA in een bericht. De hogeschool roept studenten en medewerkers daarom op om hun wachtwoord te wijzigen.

De HvA en de Universiteit van Amsterdam strijden nu bijna een week tegen een cyberaanval op de gedeelde ict-systemen tussen de onderwijsinstellingen. Waar de hogeschool eerst nog dacht dat de hackers niet uit waren op persoonlijke gegevens, blijkt nu dat ze toegang hebben tot wachtwoorden. Die zijn met een versleuteling extra beveiligd, maar uit voorzorg vraagt de HvA studenten en medewerkers toch hun wachtwoord te wijzigen. 

Naast deze aanval, kregen meerdere medewerkers en docenten afgelopen week phishing-mails van andere hackers die zich voordeden als de HvA en in gingen op de cyberaanval. De HvA waarschuwde om de link in deze mail niet te openen. Volgens een woordvoerder kunnen studenten en medewerkers elk moment een officiële mail van de HvA verwachten met meer informatie. ‘Deze mail staat in het format van onze nieuwsbrief en we hebben er bewust voor gekozen om er geen links in op te nemen’, aldus de woordvoerder. 

 

DigiD

‘Er wordt heel hard gewerkt om de cyberaanval af te slaan’, schrijft de HvA op haar website. Het advies is om zo snel mogelijk je wachtwoord te veranderen. Gebruik je hetzelfde wachtwoord ook voor andere accounts, zoals LinkedIn of Digid? Dan dien je ook daar je wachtwoord te veranderen, zegt de HvA.