Vanuit de bieb wijkbewoners helpen? Dat kan nu bij Buurtcampus

22 februari 2021
Beeld:

Daniël Rommens | Boot

Geplaatst door
Marloes van de Wakker
Op
22 februari 2021

Boot (Buurtwinkel voor Onderwijs, Onderzoek en Talentontwikkeling) heet nu Buurtcampus. Door een samenwerking met de Openbare Bibliotheek Amsterdam wil de organisatie het gemeenschapsgevoel in wijken versterken. En elke HvA-student kan meehelpen.

Boot zet zich al meer dan tien jaar in voor zogenoemde aandachtswijken in de stad. Met behulp van studenten ondersteunt de organisatie bewoners bij allerlei sociale en maatschappelijke problemen die spelen in de wijken, zoals laaggeletterdheid en armoede.

Het nieuwe Buurtcampus gaat hierin nog een stapje verder en hoopt door de fysieke locatie van de bibliotheek een herkenbare plek te worden, waar bewoners als gemeenschap kunnen samenkomen. ‘Hiermee biedt Buurtcampus meer mogelijkheden voor studenten dan dat Boot voorheen deed’, vertelt Ragini Fit, communitymanager van HvA in de Stad.

 

Platform

‘Bij Boot waren studenten vooral onderdeel van lopende projecten of de begeleiding hiervan. Nu kunnen we ze over meer verschillende onderwerpen laten meedenken. Welk platform en welke kanalen zijn er bijvoorbeeld nodig om mensen te verbinden? Dit maakt Buurtcampus ook interessant voor studenten buiten opleidingen als Social Work, Toegepaste Psychologie en Pedagogiek.’

Beeld: Buurtcampus | Studenten aan de slag voor een project bij Buurtcampus Nieuw-West

De eerste Buurtcampus, in OBA-vestiging Geuzenveld in Nieuw-West, startte in september 2020. Door corona had deze een moeizame start, maar toch ging de Buurtcampus al voorzichtig met projecten aan de slag.

 

Nieuw-West

‘Vanuit Boot liep al het project ‘De Keukentafel’, waarbij studenten thuis gezinnen bezochten om kinderen te begeleiden bij het leren. Vanwege corona kon dit niet langer op deze manier plaatsvinden. We hebben het project daarom gelijk verplaatst naar onze nieuwe OBA-locatie’, vertelt Barbara Bijlstra, communitymanager van Buurtcampus Nieuw-West. Kinderen die moeite hebben met thuisonderwijs, mogen nu eens in de twee weken langskomen in de bibliotheek.

‘We willen dat er uiteindelijk in ieder stadsdeel een Buurtcampus komt’ 

Hoewel het concept noodgedwongen ontstond, wil Bijlstra hier ook na corona mee doorgaan. ‘Ik merkte dat veel ouders niet weten dat kinderen tot 18 jaar gratis lid mogen zijn van de bibliotheek. Dat is waardevolle informatie, die we op deze manier ook gelijk mee kunnen geven.’

 

Voor de zomer van 2021 moeten er nog twee Buurtcampussen bijkomen in de stadsdelen Oost en Zuidoost. Fit: ‘De wens is om uiteindelijk uit te groeien naar zeven Buurtcampussen: in ieder stadsdeel een. Amsterdam-Noord staat als eerstvolgende op de lijst, want daar wonen veel achterstandsgezinnen.’