Noodplan voor het onderwijs: korting op collegegeld voor jou, extra geld voor de HvA

17 februari 2021
Beeld:

Daniël Rommens | Ingrid van Engelshoven tijdens een gesprek met HvA-studenten in .2019

Geplaatst door
Kyrie Stuij
Op
17 februari 2021

De overheid investeert 8,5 miljard euro in het herstel van het onderwijs door de coronacrisis. Dat betekent onder meer dat je als student volgend studiejaar de helft minder collegegeld hoeft te betalen.

‘Ongekend in aard en omvang’, zo wordt het Nationaal Programma Onderwijs omschreven. Een soort redmiddel voor het hele onderwijs dat hard geraakt is door de coronacrisis. Demissionair onderwijsministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob maakten woensdagmiddag een deel van de maatregelen bekend.

 

Korting

Alle studenten, van mbo tot universiteit, krijgen volgend jaar korting op hun collegegeld. Zij hoeven vijftig procent minder te betalen dan ze nu doen. Daarmee komt het demissionair kabinet (deels) tegemoet aan de wens van studenten om het collegegeld kwijt te schelden of flink te verminderen. Studenten die extra tijd nodig hebben om af te studeren mogen daarnaast een jaar langer gebruikmaken van hun ov-kaart.

Een van die studenten die voor korting op het collegegeld streed, is HvA-student Rogier van der Heijde (Aviation). In september startte hij een petitie die binnen een dag ruim 6000 keer werd ondertekend. Van der Heijde is blij met de korting, al zal hij er zelf geen gebruik meer van maken. Hij stopte met zijn studie omdat hij de kwaliteit van het onderwijs te veel verslechterd vond door de coronacrisis. ‘Maar ik ben blij dat studenten nu krijgen waar ze al die tijd recht op hadden.’

 

Compensatie

Daarnaast maakt het kabinet 645 miljoen euro per jaar vrij om hogescholen en universiteiten te compenseren voor de hoge studentaantallen. Zo heeft de HvA dit jaar negen procent meer studenten dan vorig jaar. Dat komt door de gevolgen van de coronacrisis. Daardoor slaagden meer eindexamenkandidaten dan voorheen en namen er minder mensen een tussenjaar.

Ook komt er meer geld en aandacht voor de mentale gezondheid van studenten. Minister Van Engelshoven noemde als voorbeelden de inzet van extra studentdecanen en studiebegeleiders op hogescholen en universiteiten.