Studenten prikken prulletjes met kinderen in Geuzenveld

25 april 2018
Beeld:

Mina Etemad

Geplaatst door
Floor Hoogeboom
Op
25 april 2018

Opruimen van peukjes en prulletjes op straat, helpt dat nou echt om een wijk leefbaarder te maken? Zeker, merken de studenten van de Buurtwinkel voor Onderwijs, Onderzoek en Talentontwikkeling (BOOT) van de HvA. We prikten een middagje vuil mee met kinderen in Geuzenveld.

Stichting Eigenwijks, het Huis van de Wijk en de Gemeente Amsterdam Nieuw-West organiseerden deze opruimmiddag, BOOT besloot mee te doen. Onder het motto ‘Wees trots op jouw Geuzenveld. Samen houden we de buurt schoon’ gingen studenten met veertig kinderen op pad, om samen te zorgen voor een schonere wijk. Het idee voor deze actie kwam van betrokken buurtbewoners, die in het buurtpanel problemen in de wijk aankaartten.

Beeld: Beeld: Mina Etemad

Gekleed in groene hesjes lopen de studenten en kinderen het gebied rondom het Lambertus Zeilplein in. In dit gebied ligt vaak afval op de grond en in de gracht.

 

De kinderen lopen vrolijk te prikken. Normaal gesproken volgen zij nu een ander project van BOOT, waarin spelenderwijs leren en ouderbetrokkenheid wordt gestimuleerd.

Beeld: Beeld: Mina Etemad

Eerstejaars pedagogiekstudent Lequisha Kolf (19) loopt stage bij BOOT en probeert het taalgevoel van de kinderen te verbeteren. Maar vandaag loopt ook zij buiten rond.

 

‘Ik vind het super dat we buiten zijn. De kinderen vragen al het hele jaar wanneer we naar buiten gaan. Bovendien zijn het twee vliegen in een klap, want zo dragen we ook ons steentje bij aan de wijk.’

Beeld: Beeld: Mina Etemad

Buurtpanel-lid Peter Burchartz (70) loopt vol trots foto’s te maken van de actie. Samen met andere buurtbewoners heeft hij het probleem bij het Huis van de Wijk aangekaart. Ook is hij tijdens de wekelijkse markt in gesprek gegaan met andere buurtbewoners.

 

‘Op de markt deelden we recyclebare tasjes uit en vroeg ik aan mensen hoe zij met afval omgingen en wat ze hun kinderen en kleinkinderen daarover vertellen. Dat was een superleuke ervaring.’

Beeld: Beeld: Mina Etemad

De kinderen zijn enthousiast over het prikken, maar het is wel even lastig om uit te vinden hoe de prikker werkt. Als dat eenmaal uitgevogeld is, wordt er volop in elkaars voeten geprikt.

 

Ook hondendrollen worden opgeruimd. Onder luid gejoel en met een vies gezicht worden ze in de vuilniszak gegooid. Maar sigarettenpeuken blijven favoriet. ‘Kijk mevrouw, een sji-ga-ret.’

Beeld: Beeld: Mina Etemad

Anne-Sophie Schoute (21), derdejaars student pedagogiek, is als studentmedewerker van BOOT verantwoordelijk voor alle kinderen en studenten die afval aan het prikken zijn.

 

‘Elke woensdag- en donderdagmiddag zit ik met veertig kinderen in het wijkcentrum voor de ondersteuning. Toen ik hoorde over deze middag, dacht ik: waarom doen we niet mee? De kinderen zijn enthousiast en konden niet wachten om naar buiten te gaan. Al was voor hen het nut van het opruimen niet helemaal duidelijk. Ik hoorde een paar keer: “Maar juf, het is toch helemaal niet vies buiten?”’

Beeld: Beeld: Mina Etemad

Na twee uur zwoegen zijn ze klaar met het afval prikken. De studenten zoeken de rust op in de schaduw, voor de kinderen is er limonade en een springkussen. Het opruimen was leuk, maar het springkussen is leuker. Zo merkt een meisje opgelucht op: ‘Eindelijk mogen we spelen.’