Voel je je eenzaam? Met deze studenten kun je (anoniem) chatten

2 februari 2021
Beeld:

Laten we praten | Studenten Luc de Vries en Lisa Houtsma aan het werk voor hun platform Laten we praten.

Geplaatst door
Andrea Huntjens
Op
2 februari 2021

Het is voor studenten een lastige tijd: alleen op je kamer zit je uren achter een scherm, en vrienden en familie zie je nauwelijks. Daarom begonnen vier HvA’ers het platform Laten We Praten. Studenten kunnen daar hun hart luchten bij psychologen in opleiding.

Op doordeweekse avonden is het redelijk druk in de chat, vertelt mede-oprichter Milou van ‘t Land (19, Creative Business). Na persconferenties waarin nieuwe maatregelen werden aangekondigd, zoals het invoeren van de avondklok, merkten de studenten een piek in het aantal gebruikers. ‘Dat zijn toch momenten waarop je je even extra down voelt. Op Instagram vragen we na iedere persconferentie ook of studenten het erover willen hebben.’

 

Het platform Laten We Praten begon als een schoolproject voor de opleiding Creative Business. De opdracht: begin een commercieel bedrijf. Maar Milou, Sharnilah Tuasela, Luc de Vries en Lisa Houtsma begonnen er een met een maatschappelijke insteek. Inmiddels hebben de HvA’ers zeventien vrijwilligers vanuit het hele land in dienst, die op doordeweekse avonden tussen 16 en 23 uur chatten met iedereen die daar behoefte aan heeft.

Beeld: Laten We Praten | Milou van ‘t Land, Sharnilah Tuasela, Luc de Vries en Lisa Houtsma

‘De vrijwilligers studeren Psychologie, of doen een andere sociale studie, zoals Social Work. Zij doen dit om meer werkervaring op te doen, en studenten hebben echt wat aan ze, omdat ze goede adviezen kunnen geven. Sommigen hebben ervaring bij 113 Zelfmoordpreventie of de Kindertelefoon,’ zegt Milou.

 

Eenzaam

De meestgehoorde klacht op de chat is eenzaamheid. ‘Dat probleem kunnen we natuurlijk niet altijd voor iemand oplossen. Vaak helpt het om gewoon even naar iemands verhaal te luisteren, of te vertellen over je eigen ervaringen’, zegt Milou.

 

Maar dat kan toch ook bij een studentendecaan? ‘Natuurlijk, maar ons platform is wat toegankelijker. Als je naar de studentendecaan gaat, weet die je naam en studie. Dit kan anoniem. En het kan fijn zijn om met een leeftijdsgenoot te praten, iemand die in dezelfde fase zit.’

Voel je je sip? Drie tips van Milou
  1.  Ga naar buiten. Al is het een kwartiertje, of zelfs vijf minuten: een blokje om helpt je om negatieve gedachtes even te vergeten.
  2. Praat. Het hoeft niet altijd over je gemoedstoestand of corona te gaan, maar hou contact met je huisgenoot, een vriend of je ouder. Laat van je horen.
  3. Zorg voor een ritme. Op tijd opstaan en vroeg naar bed gaan, helpt ervoor te zorgen dat je dag productief voelt. Ga niet in je joggingbroek achter Zoom zitten, maar houd een vast tijdschema aan.

Emotionele hulp

Wekelijks chatten de vrijwilligers met ongeveer tien studenten, waarvan sommigen vaker terugkomen. Sinds november hebben negentig studenten een gesprek geopend. Meestal zijn het studenten die behoefte hebben om te praten, of om advies willen vragen. Studenten met ernstige klachten helpen ze om professionele hulp te zoeken. ‘Onze hulp is namelijk eerder emotioneel dan professioneel,’ zegt Milou. ‘We zijn geen afgestudeerde psychologen.’ 

 

‘Als wij een ernstige situatie vermoeden, zoals een eetstoornis of mishandeling, verwijzen we altijd door naar een huisarts of psycholoog’, zegt Milou. ‘Hopelijk kunnen we daarin de eerste stap zijn. “Praat erover met je huisarts, en dan spreken we elkaar volgende week weer over hoe dat is gegaan”, zeggen we dan.’

 

Heb jij hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 113, 0800-0113 en 0900 0113, en 113.nl.