De klas van Asis – Het schaakhuis

3 februari 2021
Beeld:

Lo Andela

Geplaatst door
Asis Aynan
Op
3 februari 2021

Asis Aynan doceert aan de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening en schreef diverse boeken. Elke twee weken neemt hij je mee in zijn belevenissen, verwondering en plezier voor de klas. Deze week werd hij geconfronteerd met de publiciteitsmachine achter de serie Mocro Maffia

Het was pre-corona. Na een les bleef een groepje nog even hangen, zoals ze dat noemen. De studenten wilden napraten. Ik mis die gesprekjes enorm nu er enkel virtueel onderwijs is. Het is een soort borrelen, de derde helft, maar dan zonder bier en bitterbal.

 

(Wil je deze column liever luisten? Asis leest ’m hieronder zelf aan je voor.)

In die les spraken we kort over je nergens thuis voelen. Ze wilden het daarna toelichten. In het geboorteland van hun ouders voelden ze zich niet thuis en hier werden ze voortdurend herinnerd aan dat verre land.

 

‘Hoe komt dat?’, vroeg ik.

 

Het was de schuld van de media en de politiek. Ik schudde het hoofd en zei iets van dat dat te makkelijk was. Toen ik tijdens de avondklokrellen op bed lag en in de verte de knallen van het vuurwerk hoorde, die een onrustige nacht inluidden, dacht ik terug aan het nagesprek.

‘Als iedereen zou schaken, zou er minder ellende in de wereld zijn’

Opeens was ik niet meer zeker van hun ongelijk en de volgende dag bleek waarom. In de Tweede Kamer stelde Geert Wilders onomwonden het zoveelste verband vast tussen Marokkanen en criminaliteit. De Kamervoorzitter zat erbij en luisterde ernaar. Weer een dag later kwam de publiciteitsmachine van de serie Mocro Maffia op gang. Als je niet beter wist, zou je denken dat het een jarenlange reclamespot was voor de PVV.

 

In de buurt van de avondklokrellen in Amsterdam-Oost woont een meneer met de naam Mustapha. In zijn buurthuisje organiseert hij wekelijks schaaklessen voor jongeren. Mustapha houdt met zijn schaakschool honderden jongeren van de straat door ze de regels van het edele spel bij te brengen. Naast schaken geeft hij ze levenslessen mee en dat in een warme omgeving: een thuis. Kan hier geen film over gemaakt worden? Want zoals Mustapha zelf zegt: ‘Als iedereen zou schaken, zou er minder ellende in de wereld zijn.’