Zo helpen zes HvA-studenten wetenschappers in Zwitserland
Zes studenten ontwikkelen een systeem voor het gerenommeerde Zwitserse onderzoekscentrum van CERN, dat nog de komende tien jaar gebruikt wordt. Wetenschappers wonnen daar eerder een Nobelprijs. ‘Wie weet wat ze in die tien jaar allemaal kunnen uitvinden.’
Voor Matthijs Snijders (22, Software Engineering) is het soms lastig om uit te leggen waar hij en zijn medestudenten precies mee bezig zijn. Sommige delen van het onderzoek zijn namelijk geheim. Maar het is ook een flinke klus om een ingewikkelde computeropdracht zo simpel mogelijk uit te leggen.
Een poging: ‘In Zwitserland ligt het onderzoekscentrum van CERN,Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire dat zich bezighoudt met het splitsen van deeltjes. Onder de grond ligt een kilometerslange baan en daar laten ze deeltjes heel erg snel op elkaar botsen, zodat ze delen. De informatie die dat oplevert, gebruiken de wetenschappers voor veel onderzoeken’, zegt Matthijs.
‘Langs die lange baan staan een paar kleinere onderzoekscentra, die de data van die gesplitste deeltjes moeten bijhouden.’ Samen met medestudenten Donovan Schaafsma, Mitchell Gordon, Tim van Ekert, Michel Rummens en Justin Smid maakt Matthijs het zwaarbeveiligde systeem waarin wetenschappers dit sneller en makkelijker kunnen doen.
De opdracht is onderdeel van een langlopend project: een vorig groepje studenten legde de eerste hand aan het datasysteem, Matthijs en zijn medestudenten maken het nog duidelijker en efficiënter. Vanaf februari gaan er weer zes nieuwe studenten mee aan de slag.
Nobelprijs
Het systeem zorgt ervoor dat alles wat er in CERN ontdekt en onderzocht wordt, makkelijk en duidelijk bijgehouden kan worden. Het systeem dat het onderzoekscentrum eerder gebruikte was namelijk flink verouderd. ‘Wij zorgen ervoor dat de tabellen makkelijker te gebruiken zijn, of dat je efficiënter onderzoeksresultaten in kan voeren’, zegt Matthijs. ‘Het systeem dat wij maken is daardoor niet zo heel bijzonder, maar alle informatie die erin verwerkt wordt, is dat wel.’
Het kan namelijk zomaar zijn dat het schoolproject van de HvA-studenten onderdeel is van een prijswinnend onderzoek. In 2013 wonnen wetenschappers van CERN de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor hun ontdekking van het higgsdeeltje.
Tien jaar
Hun project kan daardoor van enorme waarde zijn, denkt Matthijs. Ieder onderzoek dat in CERN plaatsvindt, moet namelijk langs het systeem dat door de studenten is ontwikkeld. ‘Het is eigenlijk best een groot onderdeel van wat er daar allemaal gebeurt’, zegt Matthijs.
De studenten hebben wekelijks contact met de wetenschappers in Zwitserland, die hen vertellen wat ze graag in het systeem terug zouden willen zien, en feedback geven op de opdracht tot dusver. Per dag werken ze vanuit huis ongeveer vijf uur aan de codes van het programma. ‘Dat vind ik een bizar idee’, zegt Matthijs. ‘Vanachter mijn bureau, en op mijn laptop, werk ik in een zwaarbeveiligd systeem uit Zwitserland.’
De wetenschappers in CERN willen het systeem van de HvA-studenten ten minste tien jaar gebruiken bij onderzoeken. ‘Dat mijn project daar nog zo lang gebruikt wordt, vind ik fantastisch. Wie weet wat ze in die tijd allemaal kunnen uitvinden’, zegt Matthijs.