Vroeg drama ruïneert winstkansen UvA/HvA bij Batavierenrace

23 april 2018
Beeld:

Sebastiaan van de Water | Tijdens de laatste etappe trekken deelnemers de gekste kostuums aan.

Geplaatst door
Sebastiaan van de Water
Op
23 april 2018

Het UvA/HvA hardloopteam hoopte dit weekend de 46ste editie te winnen van de Batavierenrace. Maar al tijdens de tweede etappe, nog in de heuvels nabij Nijmegen, maakte een bizar incident een einde aan alle Amsterdamse titelpretenties.

Enschede was nog ver weg toen het gebeurde. Hoofdrolspeler en lijdend voorwerp Paul van Duin (23), de coach van het UvA/HvA team, zou eigenlijk niet zelf deelnemen aan de 175 kilometer lange estafetteloop van Nijmegen naar Enschede. Maar vanwege een late afzegging moest de HvA-alumnusPaul studeerde vorig jaar af in sport, management & ondernemen vrijdagavond toch de tweede etappe voor zijn rekening nemen.

 

‘Ik ga keihard van start,’ vertelde Paul van tevoren aan UvA-student natuurkunde Melin Walet (22), die de zeven kilometer lange etappe met hem mee zou fietsen. ‘Daarna moet jij me er doorheen schreeuwen.’

‘Zijn benen bewogen, maar alleen omdat het bergafwaarts ging’

De hitte en de heuvels bleken aanvankelijk geen partij voor Pauls optimisme en Melins woordenwaterval. ‘Maar het werd wel steeds zwaarder. Een paar kilometer voor het einde ging ik voor de eerste keer dood,’ blikt Paul terug. ‘Maar ik bleef alles geven en ik ging een tweede keer dood.’ Als hij zijn organisatorische inspanningen van de laatste maanden niet hoogstpersoonlijk de das om wilde doen, dan moest het nog harder, wist Paul.

 

En dus stoof hij, ondanks een almaar vernauwende tunnelvisie, een lang stuk vals plat op, waarna hem een steile afdaling wachtte. Melin zag het gebeuren. ‘Hij rende hard naar beneden, althans zijn benen bewogen, maar alleen omdat het bergafwaarts ging. Anders was hij allang gevallen, denk ik.’

Beeld: Beeld: Sebastiaan van de Water | Paul van Duin maakte het na afloop weer goed.

Nu ontvouwde zich voor Melins ogen een bizar schouwspel. ‘Paul verloor al zijn coördinatie, maar bleef doorrennen. Hij stuiterde heen en weer als een bal in een flipperkast. Eerst botste hij tegen een hek op, om daarna aan de andere kant van de weg tegen een paal te slingeren. Toen pas viel hij flauw.’

 

Spoedig arriveerden twee artsen om de halfbewuste Paul in een zilverkleurige warmtedeken te wikkelen en af te voeren. Hij bleek naar omstandigheden oké, maar het team kreeg een fikse tijdstraf.

 

Beroofd van hun leider, maar niet van hun wilskracht, brachten andere leden van het UvA/HvA team Pauls estafettehesje snel naar de volgende startplek. ‘Tot diep in de nacht hebben we de anderen naar voren geschreeuwd,’ aldus een heze Melin.

Ook de dagploeg liet zich niet kennen. UvA-studenten Relin van Vliet (22, geneeskunde) en Gianluca Assorgia (23, economie) pakten zelfs etappezeges. Het podium lonkte weer. Maar na een volgens de jury foutieve wissel van HvA-student fysiotherapie Solveig Cunis (23), kreeg de Amsterdammers weer een tijdstraf van vijftien minuten om de oren gesmeten. Zodoende eindigde Team UvA/HvA met een tijd van 10:36:34 als zesde in de prestigieuze universiteitsranking, ver achter Bata-winnaar Groningen (09:49:42)

 

(De tekst loopt door onder de video.)

‘Zonder die tijdstraffen zouden we tweede zijn geworden,’ mijmert Paul na afloop. ‘Ik voel me nu weer redelijk, maar toen ik daar op de brancard lag was ik radeloos. “Alles voor niets,” dacht ik. Waarom heeft dit moeten gebeuren? Maar als ik zie hoe goed de rest van het team het daarna heeft opgepakt, geeft me dat juist een trots gevoel,’ aldus de rasoptimist. ‘En weet je, deze hele episode maakt onze overwinning van vorig jaar nog specialer.’

 

Aquila, SKITS, Wimpienation, SKV

Op de algemene ranglijst presteerden enkele Amsterdamse studentenverenigingen opvallend sterk. Zo claimden de schaatsers en wielrenners van SKITS de zesde plek, pakte atletiekvereniging Aquila de derde plaats, en eindigde het Amsterdamse gelegenheidsteam Wimpienation zelfs als tweede. De korfballers van SKV Amsterdam veroverden tenslotte plek nummer 297, dankzij een tijd van 17:59:35.