Julia Juicht – Maar heeft geen idee waar ze mee bezig is

9 december 2020
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Julia Kroonen
Op
9 december 2020

Vanuit Noord-Brabant gaat Julia Kroonen (19) voor het tweede jaar naar de HvA om te studeren. Grote stad, lange treinreis en een door corona beperkt studentenleven; Julia schrijft het allemaal op. Deze week over de worsteling die stageadministratie heet. 

Eindelijk is het zo ver: stage lopen! Misschien wel hét hoogtepunt van mijn studie. Heel de zomervakantie was ik aan het brainstormen over waar ik de komende drie maanden de tijd van mijn leven zou gaan hebben. Ik dacht dat ik me alleen zorgen hoefde te maken over het vinden van een stageplek, maar helaas bleek dit niet zo te zijn.

 

(Wil je deze column liever luisteren? Julia leest ’m hieronder zelf aan je voor.)

Hoewel alle opdrachten, informatie en lessen via Brightspace worden geregeld en aangegeven, is dit niet zo bij je stage. Het doorgeven van je stage doe je via het platform ‘OnStage’. Een beetje onnodig en omslachtig als je het mij vraagt. Vooral omdat ik echt niks van het platform begrijp. Hoe kom je bij je OnStage-mailbox en waar vind je de informatie die je nodig hebt? Nauwelijks tot niks over bekend.

 

Ik belde mijn slb’er om er eens samen naar te kijken, omdat ik anders echt geen stap verder kwam. Snel werd duidelijk dat er enorm veel ingeleverd moest worden, waarvan ik geen idee had wat het inhield. Een stagevoorstel, stageplan, ga zo maar door. Opnieuw ontstond er bij mij grote paniek. Wat nu als ik iets verkeerd ingevuld heb en niet op stage kan? Had ik eindelijk een leuke stageplek gevonden bij De Speld, zorgt de HvA er weer voor dat het feest misschien niet door zou gaan.

‘Hoe kom je bij je OnStage-mail en waar vind je alle informatie? Niks over bekend’

Na veel gedoe begon ik aan mijn stage. Dat gaat trouwens heel goed! Ik ben nu ongeveer drie weken bezig en heb het enorm naar mijn zin. Lekker aan het werk en niet bezig met de HvA, OnStage, Brightspace of wat dan ook. Tot ik deze week de weekmail binnen kreeg. Daar stond in: ‘Is je slb’er al op stagebezoek geweest? Als je dit nog niet gedaan hebt, doe dit dan zo snel mogelijk!’

 

Ik was net enigszins gesetteld bij mijn stagebedrijf en ik had blijkbaar mijn slb’er al moeten uitnodigen. ‘Hoi, Julia, aangenaam. O, dit is trouwens mijn slb’er,’ of hoe zag de HvA het voor zich? Ik geloof niet dat zo’n bezoek handig is in het prille begin van stagelopen. Daarnaast is ook niks bekend van wat er tijdens het stagebezoek moet gebeuren. Of staat dat ook weer in OnStage? HvA, ik word gek.

 

Natuurlijk is het leuk om stage te lopen bij een bedrijf waar je graag wilt werken, maar een ander groot voordeel is dat ik tijdens deze periode me maar op één ding hoef te focussen: stage. Als alle opdrachten eromheen zo’n hoge prioriteit hebben, hadden ze best van tevoren al besproken mogen worden. De stageterugkomdag wordt bijvoorbeeld al minstens een half jaar van tevoren gecommuniceerd, waardoor ik die datum wel kan dromen. En dat is zelfs nog online, van 09:20 tot 11.50. Ik ging er al vanuit dat ik de hele dag afwezig moest zijn, voor god weet wat?

 

Beste HvA, jullie mogen over alles onduidelijk communiceren, maar alsjeblieft niet over zoiets belangrijks als stage lopen. Dat snappen jullie wel, toch?