Student Jorg ontdekt de Nederlandse cultuur met statushouders
Het is lastig om je draai te vinden in een vreemd land waar je de taal niet spreekt. Daarom helpt HvA-student Jorg Janssens (22) twee statushouders wegwijs te maken in de stad en de Nederlandse cultuur. Deze week neemt hij ze mee naar 5D Flight Experience This is Holland.
Ze hadden om half twee afgesproken, maar om twee uur is er nog niemand. ‘Ze zijn weer stylish te laat, dat gaat meestal zo’, verzucht Jorg, terwijl hij neerploft op een bankje in de zon. Hij zegt er altijd wat van als zijn buddies te laat komen. ‘Het is denk ik een cultuurverschilletje, Nederlanders zijn altijd stipt op tijd.’
Vanuit Buurtcampus Nieuw-West heeft de HvA in samenwerking met de Vrije Universiteit (VU) en het ROC van Amsterdam het project Welkom Toekomst opgezet. Hierbij begeleiden studenten van de HvA en VU statushouders die op het ROC in Nieuw-West de opleiding tot verzorgende gaan volgen. De studenten organiseren groepsbijeenkomsten voor elkaar. Het doel van het project is het verrijken en verkennen van elkaars wereld. De ROC-studenten worden wegwijs gemaakt in de Nederlandse regels en gewoonten, maar geven op hun beurt ook weer kennis over uit hun eigen culturen. Negen studenten van de opleiding Ergotherapie aan de HvA doen mee aan het buddyproject. Het project is in september gestart en duurt tot eind december 2020. Uit evaluaties moet nog blijken of het project daarna wordt voortgezet.
Jorg Janssens (22, Ergotherapie) begeleidt voor het buddyproject Welkom Toekomst twee vrouwen met een vluchtelingenstatus die lessen volgen op het ROC van Amsterdam: Irene Nakato (35) en Kisanet Kisanet Ghebremeske Ghebrekristos (21). Een keer per week spreken ze met zijn drietjes af om iets leuks te doen. ‘Dat kan een wandeling zijn door de buurt, maar we zijn ook een keer gaan midgetgolfen’, vertelt hij. Vandaag hebben ze afgesproken bij This is Holland, in Amsterdam-Noord.
De attractie neemt je mee in de Hollandse wereld. In een bezoek van een uur leer je over het Nederland van vroeger en nu. De experience wordt afgesloten met een virtuele 5D-vlucht van tien minuten over Nederland.
Gevlucht
Als Irene en Kisanet tien minuten later aankomen, gaat het drietal snel het grote grijze gebouw binnen: anders is hun kaartje straks niet meer geldig. Aan de binnenkant is het gebouw gehuld in de kleuren rood, wit, blauw en oranje. Overal staan witte sculpturen van typsiche Nederlandse voorwerpen, zoals tulpen en koeien. Er is zelfs een molen aanwezig. ‘Het is echt heel leuk’, zegt Irene die de activiteit van deze week heeft uitgekozen. ‘Ik ben er een keer met mijn zoontje geweest.’
Zes jaar geleden kwam Irene vanuit Oeganda naar Nederland. Haar man was al als politiek vluchteling in Nederland, waardoor Irene en hun vijf kinderen later ook deze kant op mochten komen. Het gezin heeft het fijn hier. ‘Maar ik heb wel moeten wennen aan de kou’, zegt Irene terwijl ze de bontkraag van haar jas nog eens extra omhoog trekt. Ze is blij met het buddyproject en met Jorg: ‘Hij zorgt ervoor dat ik me thuis voel in de stad en het is altijd erg gezellig.’ Kisanet is het hiermee eens. ‘Jorg helpt mij ook om de taal beter te leren’, zegt ze. Drie jaar geleden kwam ze vanuit Eritrea hier naartoe, omdat ze daar anders het leger in moest. De diensplicht in dat land kan wel tien jaar duren.
Hollandse haring
This is Holland staat bekend om de virtuele 5D-vlucht die je er kunt maken over Nederland. Maar voordat het zover is, wordt er eerst in twee korte video’s iets verteld over de geschiedenis van Nederland. ‘Ligt Nederland echt voor de helft onder water?’, vraagt Kisanet verbaasd. ‘Ik kan helemaal niet goed zwemmen’, zegt Irene.
Maar het meest fascinerende vindt Irene het verhaal over de Hollandse haring. ‘Eten jullie die vis echt zonder het eerst te koken of te bakken?’ Als snel gaat het gesprek alleen nog hier over. ‘Kennen jullie kibbeling?’, vraagt Jorg. ‘Dat is ook iets typisch Nederlands.’ Irene is gelijk enthousiast: ‘Ja dat haal ik altijd op de markt, zo lekker! Haring wil ik ook wel een keer proberen.’
Hoogtevrees
Ze komen aan in de volgende zaal. Wanneer de stoelriemen goed vastzitten, gaat het licht uit. ‘Ik ben wel een beetje bang in de lucht. Hoe zeg je dat?’, vraagt Kisanet aan Jorg. ‘Hoogtevrees’, antwoordt hij.
‘Hé, het pontje! Daar ben ik mee hier naartoe gekomen’
Ze vliegen over alle mooie plekken van Nederland: de Waddenzee, de Veluwe, Paleis Soestdijk. De geur van bloeiende heide komt hen tegemoet, de frisse zeewind waait door hun gezicht en Irene bibbert van de winterse kou. De vlucht eindigt in Amsterdam. ‘Hey, het pontje! Daar ben ik mee hier naartoe gekomen’, wijst Irene aan.
Na de vlucht kletst het koppel nog even na. Ze zijn blij dat ze weer in het echt met elkaar af kunnen spreken. Door corona moesten ze het een aantal weken met Zoom-meetings doen. ‘Nu kan ik jullie tenminste weer meenemen naar leuke plekken’, zegt Jorg tegen Kisanet en Irene.
‘Wat gaan we volgende week doen?’, vraagt Kisanet.
‘Haring eten’, grapt Jorg.