In het donker naar de metro? Bij Holendrecht loopt voortaan iemand mee

3 november 2020
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Andrea Huntjens Kyrie Stuij
Op
3 november 2020

Studenten van het Nicolaes Tulphuis die in het donker niet alleen naar de metrohalte willen lopen, krijgen hulp. De HvA zet stewards in om met de studenten mee te lopen, zo blijkt uit een bericht op MijnHvA. 

De route van het Nicolaes Tulphuis naar metrostation Holendrecht wordt door studenten niet als de meest prettige ervaren. De wandeltocht duurt ongeveer een kwartier en gaat langs een verlaten weg, met een sloot aan de ene kant en bosjes aan de andere kant. Ook wordt het terrein rondom het naastgelegen AMC-ziekenhuis flink verbouwd, waardoor er langs de weg veel hekken staan. 

 

Nu de zon eerder ondergaat, moeten studenten na een dag studeren in het donker richting de metrohalte lopen. De HvA kreeg meerdere meldingen van studenten die het een ‘onprettige route’ vinden, zo staat op MijnHvA.

‘Overdag voelt de route al donker en grauw, dan is het niet prettig er ’s avonds alleen te lopen’

De Faculteit Gezondheid komt daarom met een opvallend initiatief. Vanaf zes uur ‘s avonds zijn er stewards beschikbaar om studenten tijdens deze wandeling te vergezellen. Studenten die niet in hun eentje naar de metrohalte willen lopen, kunnen dit bij de receptie aangeven. Een steward loopt dan met hen mee. Soms moet de student daarvoor even wachten, zodat er een groepje gevormd kan worden. 

 

Dominique Bijman (19), student Verpleegkunde en secretaris bij SV Venae, De studievereniging voor studenten van de faculteit Gezondheid. vindt het een goed initiatief. ‘Ik heb onder onze leden geen geluiden gehoord over dat ze de route onveilig vinden, maar ik kan me wel goed voorstellen dat het zo wordt ervaren. Het is niet de gezelligste buurt. Door de herfst en het bouwterrein bij het ziekenhuis voelt het overdag al donker en grauw. Dan is het niet prettig om daar ’s avonds alleen te lopen.’

 

Hoe lang de HvA gebruik gaat maken van deze nieuwe maatregel is niet duidelijk. Er is tot dusver geen incident geweest, laat de afdeling communicatie van de Faculteit Gezondheid weten. Verder wil de faculteit niet ingaan op andere vragen over het initiatief.