Brei een sjaal en eet stamppot: Zo voorkom je een herfstdip

2 november 2020
Beeld:

Konstantin Planinski voor Unsplash

Geplaatst door
Marloes van de Wakker
Op
2 november 2020

De dagen zijn korter, de temperatuur zakt en de bomen worden kaal. Het is herfst en bij veel mensen heeft dit invloed op hun humeur. Hoe zorg je dat je niet in die herfstdip belandt? Deze tips helpen je om het seizoen juist te omarmen. 

Het is de tijd van vallende blaadjes, pumpkin spice en dekentjes op de bank. Maar het wordt ook sneller donker en soms zijn er dagen dat het alleen maar regent. Een herfstdip ligt op de loer, waardoor je je somber en futloos kunt voelen, zeker nu je bijna niet naar de HvA kunt komen om mensen te ontmoeten. Toch biedt het seizoen ook mogelijkheden, waardoor je met opgeheven hoofd de donkere dagen tegemoet kan gaan. 

1. Doe iets creatiefs

Ga schilderen, bakken of brei desnoods een sjaal. Jezelf uitdagen met een nieuwe hobby geeft niet alleen een goed gevoel, het verlegt ook je aandacht van het gure weer naar je eigen project. Bovendien leer je zo nieuwe kanten van jezelf te ontdekken. Misschien blijk je wel aanleg te hebben voor tekenen of word je de toekomstige winnaar van Heel Holland Bakt.

2. Ga naar buiten en geniet van de herfst

Het is makkelijk om alleen de negatieve kanten van de herfst te zien, maar heb je wel eens goed om je heen gekeken? Door de kleuren van de bladeren en die prachtige zonsondergang lijkt je omgeving wel een schilderij. Ga dus lekker naar buiten en geniet van al dat moois. Overdag een ommetje maken werkt nog eens extra in je voordeel. Door het zonlicht maak je vitamine D aan, waardoor je je minder snel somber voelt (en het lijkt te helpen je weerstand tegen Covid-19 te versterken).

3. Maak het gezellig thuis

In de herfst zijn we al geneigd minder snel de deur uit te gaan, maar door corona verslijten we nu helemaal onze dagen vanuit huis. Maak het daarom extra gezellig thuis. De gloed van een kaars zorgt voor een ontspannen sfeer en bloemen kunnen de boel ook een beetje opfleuren. Plantenliefhebbers hebben dubbel voordeel. Extra groen in je huis heeft niet alleen een positief effect op je humeur, maar werken ook nog eens luchtzuiverend.

4. Eet bewust

Toegegeven, in deze tijd van het jaar is het bijzonder aantrekkelijk om onder een dekentje op de bank een zak pepernoten open te trekken. Af en toe iets lekkers nemen mag natuurlijk best, maar blijf ook voedzame gerechten eten. Want een gezond lichaam zorgt ook voor een gezonde geest. Dat kan bijvoorbeeld met seizoensgroente, zoals stamppot. Winterkost zoals boerenkool bevat een hoop goede stoffen, waardoor je extra energie krijgt.

5. Kleed je goed aan

De herfst gaat gepaard met sweater weather: de temperatuur zakt, het waait hard en er trekt regelmatig een regenbui over ons land. Als je het koud hebt, verbruikt je lichaam een hoop energie om weer op temperatuur te komen. Hierdoor word je sneller moe. Kleed je dus lekker warm aan als je voor die mooie herfstwandeling de deur uitgaat.