Het Conradhuis krijgt vorm: het gebouw heeft al ramen en vloeren

30 oktober 2020
Beeld:

HvA / Bouwtimelapse

Geplaatst door
Andrea Huntjens
Op
30 oktober 2020

De buitenkant van het Conradhuis begint steeds meer vorm te krijgen: de ramen zijn al geplaatst en bijna alle verdiepingen zijn af. Binnenin wordt er hard gewerkt om de vloeren en verwarmingen aan te leggen, al gaat dat met de regen van de afgelopen tijd niet altijd makkelijk.

De bouw van het Conradhuis gaat ondanks de coronacrisis gestaag door. En dat is vanaf de buitenkant goed te zien: de gevel – waar nu ook ramen in zitten – lijkt zo goed als af. Maar een deel van de gevel mist nog, legt Karin van Appeldoorn, communicatieadviseur van het Conradhuis en de HvA, uit. ‘Als je nu naar het gebouw kijkt, lijkt het alsof het bijna helemaal van glas wordt. Maar dat is niet zo.’ Op de glazen gevel wordt later nog een laag natuursteen aangebracht.

Van de uiteindelijke gevel is een tijd geleden een mock-up gemaakt: een nagemaakt stuk gevel, van een nep-Conradhuis dus. ‘Die werd gebruikt om te kijken of die duurzaam is, en tegen de weeromstandigheden kan, maar ook om te zien of de gevel er mooi uit gaat zien’, zegt Van Appeldoorn. Deze biedt een glimp van de uiteindelijke buitenkant van het Conradhuis.

Beeld: Een klein stukje Conradhuis: zo gaat de gevel eruit zien. | Anne van den Eijnden

Ook binnenin het gebouw gebeurt er van alles. Zo worden onder andere de waterleidingen en verwarming aangelegd. Bij het leggen van de vloer hadden de bouwvakkers een tijd geleden veel last van de regen. Er zit immers nog geen dak op het Conradhuis. ‘Iedere keer moesten ze tussendoor het water wegpompen, en dan kun je de vloer pas bedekken’, zegt Van Appeldoorn. 

 

Regen en storm

Toch vallen de bouwplannen van het gebouw hierdoor niet gelijk in het water. De bouwvakkers houden in hun schema rekening met regenbuien, mist en zelfs storm. ‘In de bouwplannen wordt altijd een ruime periode vrijgehouden voor deze werkzaamheden, en andere klussen kunnen gewoon doorgaan. Weersomstandigheden zijn nou eenmaal bepalend bij het neerzetten van zo’n bouwwerk.’

Beeld: Het Klikt Fotografie | De binnenkant van het Conradhuis

Waar de bouw in het begin van de coronacrsis vertraging opliep, is daar volgens Van Appeldoorn inmiddels niets meer van te merken. Het enige probleem is de afstand tussen de bouwvakkers. ‘Met de nieuwe maatregelen moeten de bouwvakkers in meer verschillende ploegen gaan lunchen, om genoeg afstand te houden. Daar is op de bouwplaats niet genoeg plek voor. Voor hen moeten we dus nog een ruimte zoeken.’

 

Voortgang

De komende weken wordt het nieuwe gebouw met een dakconstructie aan het Theo Thijssenhuis vastgemaakt. Het lage gedeelte van het gebouw is nu klaar; het hoogste gedeelte telt inmiddels zeven van de veertien verdiepingen. Dat hoogste punt wordt volgens de plannen in het voorjaar van 2021 bereikt. Het Conradhuis moet in september 2022 openen voor studenten en medewerkers.