Laatste ronde voor de sluiting: deze studenten namen er nog eentje
De horeca blijft de komende weken dicht. Met pijn in het hart voor ondernemers, en ook voor studenten. Deze HvA’ers boekten snel een plekje in hun favoriete kroeg of restaurant. ‘De laatste ronde gold opeens niet voor deze avond, maar voor de komende weken.’
Als er een avond gewild was om de horeca te bezoeken, dan was het afgelopen woensdag. In de uren voordat de horeca dicht moest vanwege de strijd tegen het coronavirus, waren bijna alle restaurants in Amsterdam volgeboekt. In Den Haag ontstond er ophef nadat er beelden verschenen van een café op het Plein, waar bezoekers besloten de maatregelen compleet te negeren en feest te vieren.
Ook onder HvA-studenten was de wens groot om nog een avond te genieten van dat ene speciaalbiertje, die plek in de kroeg of het favoriete gerecht buiten de deur, alleen dan wel coronaproof.
Zo keek Jasmijn Siewe (24, Pedagogiek) dinsdag samen met haar twee huisgenoten in Amsterdam naar de persconferentie. Toen premier Rutte de onvermijdelijke boodschap bracht, twijfelden de studenten geen moment. Nog tijdens de uitzending belden zij hun favoriete Spaghetteria en verzekerden zij zich van een plekje voor hun ‘laatste avondmaal’.
De avond voelde door de naderende sluiting specialer dan normaal. Aangezien Jasmijn tijdens de coronacrisis regelmatig koffietentjes en café’s bezocht, komt de sluiting toch hard aan. ‘Ik begrijp de keuze. Het zijn plekken waar iedereen elkaar opzoekt en het virus zich verspreidt. Maar jammer is het zeker. Ik hoop maar daar dat de ondernemers het redden.’
Op hoop van zegen
Ondertussen, in Utrecht, realiseerde Alex Groenendijk (20, Aviation) dat woensdag 14 oktober een avond is die je als student eigenlijk niet thuis kunt doorbrengen. Samen met twee vrienden liep hij, op hoop van zegen, naar Café Kalff, waar voor hen nog plek bleek.
‘Iedereen hield zich aan de anderhalve meter afstand en er zaten niet meer dan vier gasten aan tafel. Als je je niet aan die maatregelen houdt, zoals in Den Haag, ben je ook gewoon dom, vind ik. Het was wel gek toen de laatste ronde werd ingezet. Die gold opeens niet alleen voor deze avond, maar voor de komende weken. Met dat besef hebben we er extra van genoten.’
Sambuca van het huis
Een cocktail, op deze avond de enige juiste keuze. Anna Smits (19 Fysiotherapie) wist dat het snel vol zou raken bij Bruizz in Zaandam. ‘Door het fijne, grote terras is het tijdens de coronacrisis onze vaste plek geworden. We bleken de laatste stoelen te te hebben gereserveerd. Het café trakteerde speciaal nog op een shotje sambuca van het huis. Nadat de terrassen werden gesloten viel het me wel op dat het op het plein erg druk werd, waardoor er niet tussen iedereen even veel afstand was.’
Toch voelt de horeca voor Anna als een van de weinige veilige activiteiten met haar vrienden. ‘Ik vind het echt echt heel vervelend, ik zit denk ik wel twee keer per week ergens in een horecatent voor een drankje. Ook met de studie- en studentenvereniging voelde het als een coronaproof oplossing. Dat valt nu volledig weg.’
‘Uitvaart’
Op dezelde avond in Den Helder volgde Moïsha Sijo (21, Pedagogiek) nietsvermoedend haar vriend voor een verrassing. Dat bleek een al eerder geboekt diner bij Stadscafé Flow. ‘Ik ben heel blij dat we deze avond nog hebben kunnen meemaken. De sfeer was relaxed, maar toen we over de sluiting begonnen zei een medewerker dat het voelde alsof het een soort uitvaart was.’
Zelf overleeft Moïsha de weken zonder horeca wel. ‘Dat het even niet kan, vind ik niet zo erg. Veiligheid voorop. Ik vind het wel erg voor de ondernemers en hun personeel, omdat de sluiting een grote impact heeft op hun inkomen.’
Wijn en oesters
Als je uit eten gaat, doe het dan all the way, dacht Charlene Lievers (20, Sport, Management & Ondernemen). Met een vriendin reserveerde ze snel een plek bij Branie Amsterdam. Voor wijn, natuurlijk, maar ook voor de oesters, want die had de vriendin nog nooit geprobeerd. Een geslaagd experiment.
‘Het was een spontane actie, omdat we niet zeker weten hoe lang de restaurants dichtblijven. Ik vind het vervelend dat de horeca dicht moet. Restaurants hebben zich zo goed aan de maatregelen gehouden en die worden nu juist getroffen. Dat raakt ook studenten en hun bijbanen. Zelf werkte ik bijvoorbeeld in een delicatessenzaak. Echt een leuke bijbaan, maar door de coronacrisis werd ook mijn contract niet verlengd.’