Afgestudeerde verpleegkundigen vinden moeilijk een baan op hbo-niveau

8 oktober 2020
Beeld:

Pexels

Geplaatst door
Andrea Huntjens
Op
8 oktober 2020

Heb je bijna je diploma Verpleegkunde op zak? Dan wordt het vinden van een baan op hbo-niveau nog best een flinke klus. Dat blijkt uit gegevens van de Keuzegids.

Het lijkt opvallend. Terwijl ziekenhuizen en verzorgingstehuizen kampen met grote personeelstekorten, kunnen pasafgestudeerde verpleegkundigen maar moeilijk een baan vinden op hbo-niveau. Dat meldt de Keuzegids, die vandaag uitkomt. 

Wat is de Keuzegids?

De Keuzegids verschijnt jaarlijks en vergelijkt opleidingen van verschillende hogescholen met elkaar. Normaal gesproken ontvangt de gids haar gegevens uit de Nationale Studenten Enquête (NSE), een grootschalig onderzoek waarin honderdduizenden studenten hun mening geven over hun opleiding. Dat ging dit jaar anders. Minister Van Engelshoven besloot namelijk eerder dit jaar om de NSE niet door te laten gaan. De resultaten zouden tijdens coronacrisis niet betrouwbaar genoeg zijn. Bovendien waren de scholen druk bezig met het omschakelen naar online onderwijs. De beoordeling van studies in de Keuzegids is daarom gebaseerd op antwoorden van studenten uit 2018. De cijfers die in dit artikel genoemd worden, komen wel uit dit studiejaar.

Afgestudeerden met een diploma Verpleegkunde op zak komen weliswaar snel aan een baan, maar moeten dan vaak parttime of onder hun opleidingsniveau aan de slag. Zo werkt maar 30% van de startende hbo-verpleegkundigen fulltime. Daarmee staan verpleeg- en verloskundigen onderaan de lijst van pasafgestudeerde hbo’ers die een baan hebben op hbo-niveau.

 

Als afgestudeerde student Pedagogiek of Social Work vind je ook maar moeilijk een baan die matcht bij je opleidingsniveau, en oud-studenten Vaktherapie en Logopedie werken het vaakst parttime.

 

Baankansen

Waar verpleegkundigen na hun afstuderen nog snel aan een baan kunnen komen, is dit voor oud-studenten van sommige studies heel anders. De meeste werkloosheid komt voor bij de studies Bestuurskunde (15%), Toegepaste psychologie (10%) en Communicatie- en mediarichtingen (8%). De beste baankansen vind je weer in de richtingen Theater en dans (90%), Vastgoed en makelaardij (89%) en Verpleeg- en verloskunde (87%).

 

Studeer je Elektrotechniek? Dan word je waarschijnlijk later een grootverdiener. Het starterssalaris van een afgestudeerde elektrotechnicus is met 2.827 euro het hoogst van alle hbo-studies. Ook een diploma Voertuigentechniek (2.817 euro) of ICT (2.774 euro) brengt veel geld in het laatje. Het laagste startssalaris vind je bij de studies Muziek (1.773 euro), Logopedie (1.879 euro) en de kunstacademie (1.902 euro).

 

Update vrijdag 9 oktober: Recent afgestudeerde Verpleegkundestudenten van de HvA werken meer fulltime en op hbo-niveau dan het landelijk gemiddelde, zo laat een woordvoerder van de hogeschool weten. Zo werkt 34% van de afgestudeerde HvA-verpleegkundigen fulltime, en 68% op hbo-niveau. 97.7% van de afgestudeerde HvA-Verpleegkundestudenten vond binnen drie maanden een baan.